Veriherkkusieni – Agaricus langei

Veriherkkusieni on ruskeahko sieni

Tuntomerkit;Veriherkkusieni on ruskeasuomuinen lakki.
 
LAKKILakki 6-20 cm, ruskea, suurisuomuinen ja kupera.
HELTATHeltat erittäin tiheässä, nuorena punertavanharmaat, myöhemmin punertavanruskeat ja vanhana mustanruskeat.
ITIÖPÖLYItiöpöly ruskeaa.
JALKAJalka on korkea, tukeva ja ontto. Siinä on rengas, jonka alapuolella on ruskeita suomuja.
MALTOMalto on valkoista ja punertuu nopeasti vioittuneista kohdista.
TUOKSUEi erityistä tuoksua.
MAKUMaku on miellyttävä.
KASVUPAIKKAKasvaa rehevissä lehdoissa ja puistoissa. Esiintyy usein ryhminä.
KASVUKAUSISyksyinen laji.
LEVINNEISYYSHarvinaisena Etelä-Suomessa.
Vertaa tähänRuskeasuomuisten ja punertuvamaltoisten herkkusienten ryhmään kuuluu useita toisistaan vaikesti erotettavissa olevia lajeja. Ruskeasuomuisia herkkusieniä ei juurikaan sekoita muihin sienilajeihin, mutta keskenään kyllä.
Varmin eroTapionherkkusienen (Agaricus silvaticus) malto punertuu myös, mutta veriherkkusienellä nopeammin ja voimakkaammin. Tapionherkkusieni on myös pienempi kuin veriherkkusieni.
Varmin ero on renkaassa, Veriherkkusienen renkaan alapinnalla on ruskeat suomut, kun Tapionherkkusienellä suomut ovat valkoiset.
Hyvä tietääÄlä poimi ruuaksi sieniä, jotka kasvavat kaupungeissa nurmikoilla ja teiden lähellä. Herkkusienillä on taipumus kerätä itseensä raskasmetalleja, jotka ovat ihmiselle myrkyllisiä.Mielessäni kummittelee aivan ensimmäisiltä sieniretkiltäni suurehko sieni. Päältä vaaleanruskeasuomuinen ja minun mielestäni hyvin punavoittoiset tiheät heltat. Niitä oli 5-6 yksilöä. Siihen aikaan tunsin vain muutaman sienen, joten kaikki, joita en tuntenut, saivat jäädä metsään. Siihen aikaan ajattelin vielä, että punainen väri sienessä on myrkyllisyyden merkki.
Kun näin Mauri Korhosen Sienestäjän kirjasta veriherkkusienen kuvan, niin mieleeni tuli sieni, jonka vuosia sitten olin tavannut metsässä. Ehkä se oli veriherkkusieni, ehkä ei. Joka tapauksessa vuosi toisensa jälkeen kävin myös sillä paikalla, jossa olin tämän harvinaisuuden nähnyt, mutta se ei sinne uudelleen ilmestynyt.

Share this post