Valkokärpässieni – Amanita virosa

Valkokärpässieni on kokonaan valkoinen sieni

TuntomerkitValkokärpässieni on kauttaaltaan valkoinen myrkkysieni.
  
LakkiLakki kasvaa 7-12 cm leveäksi. Se on nuorena kupera, myöhemmin kellomainen, keskus on hieman koholla. Vanhana lakki saattaa saada kellertävän sävyn. Kosteana lakki on tahmea, kuivana silkinkiiltoinen. 
HeltatHeltat ovat aina muuttumattoman valkoiset. 
ItiöpölyItiöpöly on valkoista. 
JalkaJalka on valkoinen, pitkä ja solakka, pinnaltaan vanukkeinen. Aivan jalan yläosassa lakin suojassa on repaleinen rengas. Jalan tyvi on mukulamaisesti laajentunut ja sitä ympäröi valkoinen väljä tuppi, josta jalka irtoaa helposti. 
Valkoiset sienet on syytä kaivaa esiin aivan tyveä myöten, sillä usein tyvipaksunnos ja tuppi jää huomaatta sammaleen sisästä.
MaltoMalto on valkoista ja haurasta. 
TuoksuTuoksu on heikko muistuttaen raakaa perunaa, mutta on epämiellyttävä. 
MakuSieni on niin myrkyllinen, että sitä ei pidä maistella.
KasvupaikkaKasvupaikkoja ovat kuusivaltaiset kangasmetsät.
KasvukausiSyksyinen laji.
LevinneisyysSe on joinakin syksyinä varsin yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa. Toisina syksyinä sitä tuskin löytää. Se harvinaistuu pohjoista kohti. Pohjoisimmat varmat löytöpaikat ovat Kainuussa.
Vertaa tähänÄlä sekoita valkokärpässientä MUIHIN VALKOISIIN sieniin. Ole varma määrityksestä, jos käytät valkoisia sieniä ruuaksi. Usein valkokärpässientä on poimittu herkkusienenä, mutta kääntämällä sienen heltat esiin, on herkkusienet helppo erottaa valkokärpässienen vitivalkoisista heltoista. Herkkusienillä heltat ovat nuorena ruskean- tai harmaanpunertavat ja vanhana suklaan-, jopa mustanruskeat ja hyvin tiheässä.
Varmin eroValkokärpässienen heltat ovat muuttumattoman valkoiset vanhallakin sienellä. Jalan tyvessä on sipulimainen paksunnos, jota ympäröi väljä tuppi. Itiöpöly on valkoista.
Hyvä tietääValkokärpässieni sisältää solumyrkkyjä, jotka vaurioittavat ensisijaisesti maksaa, mutta myös muita tärkeitä elimiä. Oireet (oksentelu, ripuli, kova jano) alkavat n. 8-24 tunnin kuluttua sienen nauttimisesta ja vaativat aina sairaalahoitoa.

Share this post