Unelmana mökki luonnon rauhasta

Monesti nuoruudessa tai teini-iässä käymme läpi vaihetta, jolloin kaikki vanhempien ehdottama tekeminen yhdessä on mälsää. Kaikki eivät sitä mielleyhtymää käy läpi, mutta monelle se tulee kuin taikaiskusta.

Yhtäkkiä luonnon keskelle telttailemaan meno tai suvun yhteiselle kesäpaikalle meneminen on maailman huonoin idea. Lapsuuden metsäretkiä tai laavulla makkaranpaistoa ei myöskään ehkä osaa arvostaa sen ansaitsemalla tavalla. Haluamme omaa tilaa, rauhaa ja vapautta ilman kenenkään sanelemia ehtoja.

Vaikka käymme läpi pientä kriisiä ja kaverit sekä muu elämä on ajoittain meille tärkeintä maailmassa, pysähdymme yleensä iän karttuessa miettimään. Mutta mitä me siis mietimme? Me pohdimme, mitkä hetket ovat olleet meille merkittäviä. Mihin haluamme käyttää työelämän vapaapäivinä meille suotavat, kauniit päivät.

Silloin mieleemme juolahtavat ne perheen kanssa yhdessä vietetyt laavu- ja metsäretket. Vaikka rakastaisimme asua kaupungissa niin voi olla, että lapsuudessa koettu yhteys luontoon on sitä, mitä kaipaamme enemmän elämäämme. Haluamme pakopaikan, oman maadoittumisen keskuksen. Silloin monesti alamme haaveilemaan omasta mökistä luonnon rauhassa.

Mikä on minulle tärkeää omassa mökissä?

Kun mökin hankinta on ajankohtaista, täytyy alkaa miettimään eri seikkoja. Mikä on minulle tai perheelleni tärkeää mökissä? Jos näitä ominaisuuksia ei osaa lähteä omasta päästään miettimään, kannattaa katsoa, millaisia mökkejä on tarjolla markkinoilla.

Keskeistä on esimerkiksi sijainti. Kuinka kauan mökille meno kestää ja mennäänkö sinne mahdollisesti auto- vai vesiteitse. Se riippuu monesti vapaapäivien kestosta ja omasta sijainnista sekä siitä, kauanko on valmis käyttämään matkaan aikaa. Jotkut myös päättävät vuokrata omaa mökkiään silloin, kuin sinne ei itse pääse, jolloin vierailut saattavat olla harvempia, mutta pidempiä.

Toinen tärkeä miettimisen aihe on listata, mitkä ovat itselle välttämättömiä mökin ominaisuuksia. Haluanko mökin olevan meren tai järven äärellä? Haittaavatko minua mahdolliset lähellä sijaitsevat naapurit? Täytyykö mökillä olla juoksevaa vettä tai tarvitseeko sen olla liitettynä sähköverkkoon? Ostanko valmiin mökin vai haluanko ostaa esimerkiksi mökkipaketin? Millainen piha mökissä on, mitä pihatöitä se vaatii?

Kysymyksiä on siis paljon, mutta niitä miettimällä ja keskustelemalla mahdollisesti kumppanin tai perheen kanssa, melko nopeasti kartoittuu, mitä juuri sinä itse haluat omalta mökiltäsi. On tärkeää, että se on itselle tärkeä paikka, jossa voi mahdollisesti rauhoittua tai tarvittaessa puuhastella puutarhatöitä, kalastaa, tai mistä ikinä itse tykkääkään. Tottakai omaan, tärkeään paikkaan on myös mukava joskus kutsua vieraita.

Mökin ostaminen

Silloin, kuin mökin ostaminen on konkreettista, on se jännittävää aikaa. Mökistä täytyy tehdä tarjous ja rahoituspuolen tulee olla kunnossa. Voi olla, että omasta unelmasta joutuu välillä tinkimään ja sekin on enemmän kuin tavallista mökkikauppoja tehdessä.

Tinkimistä tapahtuu paitsi hinnassa, myös ehkä tietyissä ominaisuuksissa. Varsinkin korona-aika kiihdytti mökkikauppoja huomattavasti, ja mökit olivat haluttuja. Kauppoja tehtiin jopa sokkoina ilman, että mökillä käytiin konkreettisesti paikalla.

Mökin ostamista harkitessa on ajankohtaista miettiä mökin rahoitusta. Yleensä mökin rahoitus tarvitsee alkupääoman, jotta saa lainaa. Jos pääomana ei halua käyttää vakuuksia, täytyy rahaa olla 30-50% mökin hinnasta. Joskus myös käy niin, että alkupääomaa on paljon, jolloin lainaa ei tarvitse ottaa niin suuria summia. Pienen mökin alkupääoman rahoittaminen voi hoitua kätevästi myös kulutusluotolla. Se on nimensäkin mukaisesti kuluttamiseen tarkoitettu luotto, jota voi käyttää moneen eri tarpeeseen.

Hae siis rohkeasti lainatarjousta ja tee unelmistasi totta. Mikään ei ole niin ihanaa, kuin pysähtyä luonnon helmaan, omalle rakkaalle mökille rauhoittumaan.

Share this post