Vinkkejä vastuulliseen retkeilyyn luonnossa

Luonnossa liikkuminen ja retkeily on nostanut suosiotaan huimasti viime vuosien saatossa suomalaisten keskuudessa. Tämän takia onkin syytä kiinnittää huomiota luonnossa liikkumisen vastuulliseen ja jokaisen luonnossa retkeilijän onkin syytä ottaa monta asiaa huomioon nauttiessaan luonnosta. Keräsimme muutaman vinkin, joiden avulla luonnossa liikkumisesta ja retkeilystä voi tehdä hieman vastuullisempaa. Nappaa vinkit alta talteen!

Suosi julkisia kulkuneuvoja

Varsinkin pääkaupunkiseudulla pääsee moneen retkikohteeseen vaivattomasti julkisen liikenteen avulla. Helsingin ja Espoon upeat rantamaisemat tarjoavat paljon virkistysmahdollisuuksia vain muutaman metroaseman päässä, ja saariin pääsee kesäisin yhteysaluksilla. Kesällä kannattaa hyödyntää laajaa kaupunkipyöräverkostoa ja lähteä pyöräretkelle. Ydinkeskustasta pääsee kävellen jopa 11 km pitkään keskuspuistoon. Lisäksi Helsingin läheisyydestä löytyy jopa kolme julkisilla kulkuvälineillä saavutettavaa kansallispuistoa. Helsinki ja lähialueet tarjoavat myös mahdollisuuksia kokea luontoelämyksiä esteettömästi.

Nauti keräilystä ja kalastuksesta

Jokamiehenoikeus antaa meille kaikille mahdollisuuden liikkua ja oleskella luonnossa. Jokamiehenoikeudella saa mm. kerätä sieniä, marjoja, villiyrttejä ja kukkia. Myös onkiminen ja pilkkiminen on sallittu, mutta vesistöjen mahdolliset kalastusrajoitukset kannattaa tarkistaa etukäteen. Vastuullinen retkeilijä muistaa, että jokamiehenoikeuksiin kuuluu myös velvollisuuksia esimerkiksi lähellä asumuksia ei saa oleskella ja luontoa ei saa vahingoittaa.

Levähdä taukopaikoilla

Ruoka maistuu aina hyvältä ulkona, ja taukopaikalla on mukava valmistaa päivän satoa vaikkapa nuotion lämmössä. Näillä levähdyspaikoilla voi myös helposti ottaa mielelle pienen levähdystauon ja suunnata pelaamaan puhelimen avulla erilaisia nettipelejä. Voitkin löytää hyvää viihdettä ja kaikki markkinoiden uudet kasinot helposti samalta sivustolta. Pienen pelihetken jälkeen on mukava lähteä jatkamaan retkeilyä. Luonnonsuojelualueilla sallitut tulentekopaikat on merkitty alueen karttaan ja alueen tiedoista voi myös tarkistaa onko tulentekopaikoille viety valmiita polttopuita. Maasta saa kerätä kuivia risuja ja käpyjä, mutta puita ei saa vahingoittaa eikä kaataa. Tulenteko ei kuulu jokamiehenoikeuksiin ja tulentekoon tarvitaan aina Metsähallituksen tai maanomistajan lupaa. Maanomistajan tiedot saa Maanmittauslaitokselta. Myös kertakäyttögrillin käyttäminen lasketaan tulenteoksi. Avotulen tarpeen voi välttää ottamalla retkelle mukaan retkikeittimen, jota saa käyttää ilman maanomistajan lupaa.

Suojele luonnon monimuotoisuutta

Suojele luontoa pysymällä merkityillä reiteillä ja tutustu etukäteen alueen mahdollisiin luonnonsuojelualueisiin sekä liikkumisrajoituksiin ja -aikoihin. Älä ruoki eläimiä ja anna pesimärauha. Luonnosta poimitut kukat ilahduttavat vielä kotona maljakossa, mutta älä poimia rauhoitettuja tai uhanalaisia lajeja. Retkellä ei myöskään saa kerätä sammalta tai jäkälää

Share this post