5 vinkkiä sieniretkelle

Syksy on saapunut ja kauniit erilaiset ja eri väriset sienet tupsahtavat sammaleen alta tai hiekasta. Jos sinulla ei ole paljoa sienituntemusta, niin on hyvä ottaa käyttöön jokin sieniopas, joita on niin kännykälle ladattavina versioina, kuin myös kovissa kansissa tai pienissä vihkoissa.

Sienestäminen voi olla koko perheen yhteinen harrastus, jolloin saa keuhkoihinsa ihanaa raitista ilmaa. Samalle koko perhe voi oppia arvostamaan puhdasta Suomen luontoamme sekä jokamiehenoikeuksia. Nekään kun eivät ole itsestäänselvyys.

Jos sienestämisestä on aikaa tai olet lähtemässä sienestämään ensimmäistä kertaa yksin tai jonkun kanssa, nappaa nämä vinkit talteen. Näillä pääset alkuun sienestämisurallasi – ja voit säästää pitkän pennin torikojuilla asioidessasi.

1. On oikeuksia ja on velvollisuuksia

Suomen lait ovat siitä omanlaisiaan, että meillä on jokamiehenoikeus. Se on oikeus, jolla saamme hyödyntää julkisessa metsässä kasvavaa ravintoa, jos sitä löydämme. Tämän täytyy kuitenkin tapahtua luontoäitiä kunnioittaen.

Emme Suomessa tarvitse erikseen maanomistajan lupaa, jos satumme ajamaan metsätiellä ja näkemään oivan mustikkametsän täynnä mehukkaita mustikoita tai kanttarelleja ojassa. Mutta oikeuksien mukana syntyy myös aina velvollisuuksia.

Myös velvollisuuksia riittää, mutta tärkeintä on ehdottomasti olla roskaamatta tai muuten tuhoamatta luontoa. Kerää siis roskat ja älä mölyä liikaa metsässä, jotta luonnonvaraiset eläimet eivät häiriinny. Tarkkaile myös mahdollisesti alaikäisten touhuja.

2. Keruupaikalla on merkitystä

Jos etsit jotain tiettyä sienilajiketta niin ota tarkasti selvää esimerkiksi netistä tai sienioppaasta, missä kyseinen sieni tykkää elää. Kannattaa kiinnittää huomiota myös muuhunkin ympäristöön, kun ainoastaan sienen kasvualustaan.

Sienet ovat nimensä mukaisesti nestettä imeviä sieniä, jotka eivät kuulu kasveihin. Niillä ei ole lehtivihreää, juuria, eivätkä ne pysty yhteyttämään. Sienet imevät myös saasteita itseensä kuin pesusienet. Jos löydät sieniä siis rakennuksien, teollisuuslaitosten tai ostoskeskusten läheltä, kannattaa miettiä kaksi kertaa sienien keräämistä.

3. Hanki kunnolliset varusteet

Sienikori, sieniveitsi ja positiivinen asenne on hyvä ottaa mukaan sieniretkelle. Vaikka sienestämiseen tarvitsee tietoutta, lisäävät oikeanlainen vaatetus mukavuutta retkeilyyn. Pikalaina voi auttaa rahoittamaan sienestykseen tarvittavia kamppeita.

Kannattaa valita jalkineiksi kosteutta kestävät kengät, kuten vettä hylkivät koretexit tai pitkävartiset kumisaappaat. Varsinkin sammal- tai suomaastot voivat upottaa paljonkin, eikä sienesämässä ole mukava olla märillä kengillä.

Tarvittaessa hyttys-/hirvikärpäsverkko, hattu, kaulaan asti menevä takki sekä hanskat voivat olla hyvinä lisävarusteina. Ei myöskään voi olla liian tarkka kyiden tai muiden hyönteisten varalta. Kannattaa myös koittaa seurata tarkasti, mihin astuu, ettei astu esimerkiksi äkäiseen ampiaispesään.

4. Tunnista hyväkuntoiset sienet

Sienet kannattaa poimia mahdollisimman nuorekkaina ja hyväkuntoisina. Kannattaa katsoa myös lakin alle, ettei sienissä ole matoja tai muita tauteja. Täydellisen puhdas ja kaunis sieni tuo poimijalleen suurta onnellisuutta, kun sen saa poimittua kokonaisena ja ehjänä.

Jos pieni osa sienestä on vain huonokuntoinen, kannattaa huono koha poistaa sieniveitsellä ja ottaa hyvät kohdat talteen. Sienikori on hyvä paikka kantaa sieniä, sillä muovisanko ei hengitä ja se saattaa vahingoittaa sieniä.

Sienet kannattaa nostaa maasta varresta pidellen, varovasti nostaen ja kiertäen. Näin sieni tulee kokonaisena pois rikkoutumatta. Roskat ja muut pienet liat on hyvä ja helppo huiskia pois sieniveitsen päässä olevalla sieniharjalla, jolloin kotiin saa viemisiksi puhtaita ja kauniita sienä kohti ruoanlaittoa tai pakastamista.

5. Älä lannistu heti

Vaikka sieniä ei heti löytyisikään tai ne ovat varsin huonokuntoisia, niin ei kannata lannistua. Luonnon äärellä oleminen tekee jo itsessään hyvää niin psyykkeelle, kuin kropalle muutenkin.

Jos olet epävarma keräämästäsi sienestä, älä koskaan syö sitä tai tarjoa sitä muille. Voit laittaa kuvan esimerkiksi sienestäjien sosiaalisen median kanaviin vaikkapa Facebookkiin tai lähettää kuvan jollekin tuntemallesi sienitaiturille.

Myrkkysienet ovat hengenvaarallisia. Jos myös keräät ryöpättäviä sieniä niin varmista ohjeet huolellisesti ja toimi niiden mukaan, jos aiot ryöpätä niitä syötäväksi. Ryöppää sieniä mieluummin vaikka liikaa, kuin liian vähän.

Sienestäminen tekee hyvää niin keholle kuin mielelle

Sienimetsällä kannattaa ottaa rennosti kuitenkin kiinnittäen huomiota ympäristöön ja kartaan. Paperikartta ei koskaan ole huono vaihtoehto puhelimien lisäksi, jos puhelimelle tapahtuu jotain tai signaali yhtäkkiä katkeaa.

Sienestäminen on loistava harrastus, jossa saa hyvää liikuntaa, virkeää mieltä sekä oppii tunnistamaan eri sienilajeja. Kannattaa aloittaa esimerkiksi tateista ja kanttarelleista, sillä ne on erityisen helppo tunnistaa.

Jos kaipaat lisää infoa sienestämisestä, niin netistä tai retkioppaista saa kattavasti tietoa. Lisäksi läheisiltä ja samalla alueella asuvilta ihmisiltä voi kysellä hyvistä sienestyspaikoista. Kannattaa kuitenkin olla varuillaan – tosi sienestäjä ei nimittäin paljasta parhaita keruupaikkojaan.

Share this post