Kannattaako oma mökki rahoittaa lainalla?

Pahin mökkibuumi on jo hieman rauhoittunut siitä, mitä se oli korona-aikaan. Nyt katseet ovat monella jo tulevassa talvessa sekä kotien siivoamisessa ja rahan säästämisessä.
Tämä on kuitenkin toisaalta otollista aikaa vilkaista mökkejä, sillä kesä on ohi ja keväällä tehdyt kaupat ovat jääneet unholaan. Monelle mökki on pakopaikka luonnon helmaan tai muuten vain paikka, jossa pystyy tapaamaan omaa sukua tai läheisiä.

Jos mökin ostaminen talven kynnyksellä on ajankohtaista, niin kannattaako mökkiä varten ottaa lainaa? Entä jos pesämunaa on kertynyt sen verran, että mökin voisi ostaa jopa suoraan velattomaksi.

Aikainen lintu madon nappaa

Kannattaako omien säästöjen käyttäminen vai olisiko siltikin fiksumpaa ottaa lainarahaa mökin ostoa varten?

Rahoitusasiat olisi hyvä selvittää jo hyvissä ajoin etukäteen, sillä kun sopiva mökki tulee vastaan, voi se mennä nopeasti sivusuun. On tärkeää, että tarjouksen voi tehdä jo siinä vaiheessa, kun omaa mahdollista unelmamökkiä menee katsomaan näytöille saakka.

Mistä tietää, että mikä on oikeanlainen mökki omiin tarpeisiin? Noh, se on kuin kumppanin etsimistä. Moni mökin omistaja on kertonut, että kun on mennyt ensimmäistä kertaa katsomaan mökkiään, on tuntenut jonkinlaisen henkisen vetovoiman paikkaa kohtaan.

Niin kliseistä kuin se onkin – sen vain tuntee!

Laina vai säästöpossun halkaiseminen?

Kliseisesti ajatellen ovat mökkien ostajat jo pitkälle yli 30-vuotiaita, lähemmäs yli neljäkymppisiä, kun mökkihaaveet alkavat kaikua takaraivon uumenissa. Silloin tullaan tärkeimmän kysymyksen äärelle; eli kuinka mökki rahoitetaan?

Halpa laina voi olla sopiva vaihtoehto, jos mökin ostaminen on ajatuksissa. Yleensä asuntosijoittajatkaan eivät koskaan osta asuntoja ilman lainarahaa, sillä se luo omalla tavallaan turvaa. Sitä otetaan yleensä kun rahoitetaan varallisuutta pitkällä aikavälillä kasvattaviin asioihin, kuten asuntoon tai mökkiin.

Toki käteisostoja myös tapahtuu, mutta todella harvoin. Kannattaa myös budjetoida jo ostovaiheessa se, mitä muutostöitä mökissään haluaisi tehdä ja budjetoida myös kaikki muutokset lainarahaan. Lisäksi jokavuotiset kunnostustyöt on hyvä huomioida pihatöistä kattojen pesuun, maalaamiseen tai kasvillisuuden karsimiseen.

Miksi mökki, eikä toinen asunto?

Omasta perusarjestaan kannattaa tehdä itselleen mieleinen, mutta on silti myös ihana päästä viettämään yhteistä aikaa joko historialliseen mummonmökkiin tai mukavuuksia täynnä olevaan kesähuvilaan. Rentoutuminen on nykypäivänä nimittäin asia, jota täytyy jopa treenata tai opetella uudestaan. Eikö kuulosta hieman hullulta?

Me suomalaiset olemme leimaantuneet ehdottomasti mökkikansaksi, nimittäin jopa Helsingin keskusta huutaa tyhjyyttään esimerkiksi juhannuksena. Ihmiset kaipaavat joko luonnon helmaan tai sitten puolestaan juhannusfestivaaleille.

Toinen asunto voikin olla joillekin hyvä vaihtoehto, jos pitää enemmän keskustan hälinästä, kun luonnon rauhasta. Jotkut kaipaavat luonnostaan ihmisiä ympärilleen ja se on täysin ok – samalla tavalla kun toiset taas nauttivat hiljaisuudesta tai maksimissaan lintujen soidinlauluista.

Arvioi ja toteuta

Ei kannata lannistua, sillä mökkejä voi olla vaikea saada nopealla aikataululla. Jos siis olet “kaikki minulle heti nyt”-tyyppinen ihminen, kannattaa hetkeksi istuutua ja rauhoittua. Kannattaa olla tarkkana siinä, mitä mökiltä haluaa ja mitä oikeasti tarvitsee.

Kukaan meistä ei ole täydellinen, ja myös mökit ovat rakennuttajiensa näköisiä ja rakennusvaiheisiin on voinut sisältyä lukemattomasti eri vaiheita ja asioita, joista on pitänyt luopua. Voi siis olla, ettet yksinkertaisesti tule löytämään tiukoilla kriteereillä varustettua mökkiä mistään.

Jos omanlaista mökkiä ei kuitenkaan ole näköpiirissä, voi valmis talopaketti myös olla kätevä vaihtoehto, kunhan löytää itselleen sopivan mökkitontin. Onnea siis mökin etsintään!

Share this post