Luontoretki pienellä budjetilla – näin se onnistuu!

Mikä onkaan ihanampaa, kun luonnon äärelle pysähtyminen. Luonto auttaa meitä parantumaan stressistä, minkä kautta jaksamme paremmin arjessamme.

Keskittymiskyky paranee ja jopa verenpaine madaltuu, varsinkin jos pystymme yhdistämään luonnossa liikkumiseen urheilun, kuten kävelylenkit tai polkujuoksun. Olemme onnekkaassa asemassa, kun saamme nauttia Suomen puhtaasta luonnosta sekä vaihtuvista vuodenajoista.

Luonnossa liikutun päivän jälkeen olo on keveä sekä mukavan raukea. Näillä seuraavilla vinkeillä pääset pienellä budjetilla vaikka pidemmällekin luontoretkelle.

Aloittaminen on kallista – vai onko?

Retkeilyssä varusteet ovat usein kaikkein kallein investointi, varsinkin jos perheeseen kuuluu paljon eri kokoisia ja eri-ikäisiä henkilöitä. Siksi kannattaakin punnita eri vaihtoehtoja, luontoretkeilyn kun ei tarvitse maksaa maltaita!

Varusteiden vuokraamispalveluita on jo yhä enemmän, joten jos retkikeittimiä, rinkkoja tai telttoja tarvitsee vain yhteen retkeilykertaan, kannattaa tsekata vuokrauspaikat. Niitä on eri hintaisia ja eri tasoisia, joten jokaiselle löytyy varmasti jotakin.

Suomessa asuessamme usein ajattelemme, että joka säälle täytyy löytyä kymmenen eri kerrostoa ja eri ominaisuuksilla varustettua takkia ja muita arvokkaita vaatteita. Jos kuitenkin mietimme historiaa taaksepäin voimme alkaa miettimään, onko osa hienosita teknisistä puvuista vain rahastusta?

Pienelläkin summalla voi järjestää pidemmän retken

Tärkeintä on, että omistaa vedenpitävää vaatetta sateen varalle sekä lämmintä vaatetta viileän sään varalle. Pienemmällä budjetilla ja ilman jo valmiiksi olevia varusteita ovat lämpimämmät vuodenajat helpompi ja edullisempi vaihtoehto, kuin kovat pakkaset. Jo pelkkä 100e pikavippi voi kuitenkin riittää kustantamaan tärkeimpiä varusteita, bensoja sekä retkieväitä. Lainaa kannattaa kuitenkin hakea aina vain tarkkaan harkiten.

Myös retkikumppanien kanssa välineistön, bensojen sekä muiden kulujen puolittaminen voi olla hyvä vaihtoehto jos retkibudjetti on pieni. Eri kunnissa sekä yhdistyksissä järjestetään myös ryhmäretkiä, joista kannattaa ottaa selvää.

Myös teltan vaihtaminen esimerkiksi riippumattoon kera tarpin (riippumaton yläpuolelle kiinnitettävän suojan) tuo jo huimia säästöjä, sillä laadukkaat teltat tai niiden vuokraus voi luoda suurempia kuluja. Tämän jälkeen rahaa jää myös muihin kuluihin mukavasti.

Luonnossa kulkeminen ei ole välineurheilua

Oli sinulla sitten vain farkkushortsit, vanhat collegehousut tai ikivanhat perintölenkkarit, niin ei hätää! Kaikki vaatteet kelpaavat metsässä. Tärkeintä ei ole uusimmat ja kauneimmat vaatteet, vaan sään mukainen suojautuminen.

Pue yllesi ikivanha sadetakki, ukin perintölippalakki sekä sormiin lähikaupasta ostetut leppäkerttu-sormikkaat. Tärkeintä on, että suojautuu tuulelta, auringolta tai esimerkiksi sateelta. Luonnossa ei nimittäin ole mukava liikkua, jos paleltaa tai läkähtyy kuumuuteen sekä kärventää niskansa.

Myös hyönteisiltä ja muilta mahdollisilta ötököiltä tai matelijoilta on hyvä suojautua sekä tietysti huomioida retkikohteen syrjäisyys. Myös tukevat, nilkkoja suojaavat sekä tukevat kengät ovat paras vaihtoehto, jos retkellä olija kärsii heikoista nivelistä.

Lisäksi muista pakata retkirinkkaasi hyvä retkeilymieli, sillä se on täysin ilmaista. Myös mukava seura luonnossa liikkuessa on aina plussaa.

Jos metsään haluat mennä nyt

Jos siis haluat mennä metsäretkelle yksin, kumppanin, ystävän tai vaikka perheen kanssa – tee se. Et tarvitse tuhansien eurojen varusteita. Riittää, kun sinulla on sään mukaiset varusteet niin, ettet palellu tai kastu.

Lisäksi pienen lainan avulla voi retkestä saada enemmän irti, jos haluaa lähteä pidemmällekin matkalle. Pidä siis kaikkia eri vaihtoehtoja avoinna.

Retkeily ei ole välineurheilua, vaan on tärkeintä, että luonnon rauhasta saavat nauttia kaikki ikään, vaatteisiin tai muuhun katsomatta. Ei muuta kuin nuotio tulille ja makkaran paistoon luonnon rauhasta nauttien.

Share this post