Mäntymesisieni – Armillaria ostoyae

Mäntymesisieni on valkosuomuinen helttasieni
TuntomerkitPunaruskea, valkosuomuinen helttasienimesisieniä on itse asiassa useita lajeja, joita ruokasienten poimijan on vaikea erottaa toisistaan. Tässä kuvattava laji on helppo erottaa muista mesisienistä.
 
LakkiLakki on 5-10 cm leveä, nuorena kupera, melkein pallomainen, myöhemmin laakeneva. Lakin väri on punaruskea. keskeltä hyvin tumma. Sen pinnalla on pieniä valkoisia suomuja.
HeltatHeltat ovat valkoiset, myöhemmin kellertyvät. Nuoren sienen heltat ovat valkoisen suojuksen peitossa. Irrottuaan lakin reunasta jää suojus riippumaan renkaaksi jalkaan. 
ItiöpölyItiöpöly on valkoista.
JalkaJalka on, ollakseen mesisieni, melko lyhyt ja keilamainen, tyvestä hyvinkin pullottava. Se on renkaan yläpuolelta valkoinen ja muuten vaalea, keltainen tai kellanruskea.  Se on pitkittäiskuituinen.
MaltoMalto on kalpean kellertävää, melkein valkoista.
TuoksuSienen tuoksu on heikko. 
MakuMaku tuntuu miedolta.
KasvupaikkaMäntymesisieni kasvaa lahoavalla puuaineksella. Nämä kasvoivat hyvin laholla koivunkannolla. Samassa kannossa kasvoi myös Lakkakääpä, Ganoderma lucidum.
KasvukausiOmat löytöni olen tehnyt syyskuun loppupuolella. Muuta tietoa minulla ei kasvuajasta ole, paitsi että koko kesän ja varhemman syksyn aikana en tätä lajia tavannut, vaikka vuosi olikin lajimääräisesti melko runsas.
LevinneisyysKuinka yleinen Mäntymesisieni on, en tiedä. Olen tavannut sen vain yhdeltä paikalta. Mutta se ei niinkään ehkä johdu sienen harvinaisuudesta, vaan en ole aiempina vuosina kiinnittänyt yleensäkään sieniin huomiota samassa laajuudessa kuin vasta vuodesta 1998 lähtien.
 
Vertaa tähänMäntymesisientä ei mielestäni hevin sekoita muihin sieniin, kun se on vielä kuvan kaltainen nuori. Kun se kasvaaa, niin jalka hoikistuu ja värit vaalenevat, niin se muistuttaa enemmän tavallista mesisientä ja/tai se matkijoita.
Varmin eroSe eroaa selvästi nuorena muista värinsä ja keilamaisen rakenteensa vuoksi. Vanhempanakin sen sävyt ovat tummemmat.
Hyvä tietääTiedossani ei ole tästä lajista varmuudella, onko se syötävä kuten muutkin mesisienet, mutta oletan niin, koska sienikirjoissa mesisienet käsitellään ryhmänä.
Mesisienten syötävyydestä on nykyään ollut paljon puhetta ja monet asiantuntijat neuvovat välttämään niiden syömistä. Jotkut henkilöt ovat saaneet pahoinvointia mesisientä syötyään.

Share this post