Oranssimaljakas – Aleuria aurantia

Oranssimaljakas on oranssi maljasieni

TuntomerkitOranssimaljakas on oranssinvärinen maljamainen sieni.
LakkiItiöemä kasvaa 1-10 cm leveäksi. Se on nuorena maljamainen, myöhemmin laakea, reunoilta mutkainen. Maljan sisäpinta on sileä, helakan oranssi. Vanhemmiten väri muuttuu rusehtavamman oranssiksi. Ulkopinta himmeän keltaoranssi ja valkokarvainen. 
Heltaton
ItiöpölyMaljan sisäpintaa peittää itiölava, jossa itiöt muodostuvat. 
Jalaton
MaltoMalto on ohutta ja haurasta. 
TuoksuTuoksu hyvin heikko. 
MakuMaku on mieto. 
KasvupaikkaOranssimaljakas kasvaa hiekkaisissa paikoissa, varsinkin paljaalla maalla. Sen tapaa usein mm. metsäautoteillä, poluilla, pihamaalla, tienvierillä, vanhoissa sorakuopissa. Sieni on useimmiten pienikokoinen. Koska se kasvaa suurin joukoin samalla paikalla, kannattaa sitä kuitenkin kerätä hyvän makunsa vuoksi. Se on puhdistettava huolellisesti hiekasta. Parhaiten sen voi säilöä kuivattamalla.
KasvukausiKasvukausi jatkuu alkukesästä myöhään syksyyn.
LevinneisyysSieni on yleinen koko maassa.
Vertaa tähänNuorena oranssimaljakas saattaa olla niin punainen, että sen sekoittaa toiseen, pienempään maljakkaaseen, Punamaljakkaaseen (Sarcocypha coccinea), joka on helakan punainen.
Punamaljakas ei ole myrkyllinen, mutta ei pienuutensa vuoksi mainittava ruokasieni. Se on myös melko harvinainen.
Ripsimaljakas (Scutellinia scutellata) on samoin edellytyksin sekoitettavissa Oranssimaljakkaaseen ja eroaa siitä kuten punamaljakas. Lisäksi siinä on ruskeita karvoja ulkopinnalla.Tiemaljakas (Melastiza chateri) on kuin pieni oranssimaljakas. Kasvupaikat ovat samanlaiset ja usein ne kasvavat melko lähekkäinkin.
Varmin eroKasvupaikan perusteella kirkkaan punaiset sienet kuitenkin parhaiten erottaa Oranssimaljakkaasta, joka viihtyy paljaalla tai hiekkaisella maalla, Ripsimaljakas ja Punamaljakas taas lahopuissa ja -oksissa. 
Punamaljakas kasvaa myös paljon aikaisemmin keväällä, heti lumien sulettua, Ripsimaljakas keväästä syksyyn. 
Ripsimaljakas kuten myös Tiemaljakas on paljon pienempi, suurimmillaankin n.1,5 cm leveä. Tiemaljakkaan ulkopinta on myös tummempi kuin oranssimaljakkaan.

Share this post