Turjantatti – Suillus clintonianus

Turjantatti on punainen pillisieni
TuntomerkitTurjantatti on punaruskea, tahmeapintainen pillisieni
LakkiLakki kasvaa 5-10 cm leveäksi ja on väriltään punaruskea. Aluksi lakki on kupera, mutta laakenee myöhemmin. Kosteana lakin pinta on limainen, kuivana limamaisen tahmea.
PillitPillikerros on rusehtavankeltainen, vanhemmiten likaisenkeltainen. Pillien suuaukot ovat pienet ja pyöreät. Nuorilla yksilöillä pillejä peittää kellanvalkoinen suojus, joka irtoaa lakin reunoista ja jää jalkaan renkaaksi.
ItiöpölyItiöpöly on kellanruskeata.
JalkaJalka on melko pitkä, sitkeä ja aika kapea. Siinä on likaisenkeltainen rengas, joka tahmautuu helposti jalkaa myöten. Aivan nuoren yksilön, juuri lakin reunasta irronnut rengas on vielä valkoisenkeltainen. Vanhoilla yksilöillä renkaasta saattaa olla jäljellä vain tumma vyö jalassa.
MaltoMallon väri vaihtelee kalpeankeltaisesta sitruunankeltaiseen ja on melko pehmeää.
TuoksuMieto tuoksu.
MakuMieto maku.
KasvupaikkaTurjantatti elää lehtikuusen juurisienenä. Se kasvaa siis lehtikuusen seuralaisena, puistoissa ja metsissä. Suomessa lehtikuusia tapaa harvemmin metsistä, mutta Ruotsissa lehtikuusia on istutettu aikoinaan myös metsiin.
KasvukausiTurjantatin kasvukausi lienee sama kuin Lehtikuusentatin, koska se on aiemmin luettu vain Lehtikuusentatin tummaksi muodoksi.
LevinneisyysLevinneisyys seuraa lehtikuusen kasvurajoja. Kuinka yleinen Turjantatti on, ei ole toistaiseksi tiedossani.
Vertaa tähänLehtikuusentatti (Suillus grevillei) muistuttaa eniten Turjantattia, mutta lakki on  voimakkaan keltasävyinen.
Harmotatti (Suillus aeruginascens) on myös Turjantatin lailla kuin kopio Lehtikuusentatista, mutta on väriltään harmaasävyinen.
Jyvästatti (Suillus granulatus) ja Voitatti (Suillus luteus) ovat niinikään mahdollisia sekoittaa Turjantattiin, vaikka mielestäni sekoittamisvaara on kuitenkin erittäin pieni.
Varmin eroTurjantatti ja Harmotatti eroavat toisistaan parhaimmin väriensä vuoksi.
Jyvästatilla on ruskea lakki ja jalka on renkaaton.
Voitatin lakki on myös ruskea ja jalassa on rengas, nuorella yksilöllä rengas on hyvin selvä. 
Paras tuntomerkki on kasvupaikka. Voitatti ja Jyvästatti kasvavat männyn seuralaisena. Lehtikuusentatti nimensä mukaan lehtikuusen seuralaisena, kuten Turjantatti, mutta se on selvästikin keltaisempi, jopa vihertäväsävyinen.
Hyvä tietääYksikään mainituista sienistä ei ole myrkyllinen, vaan kaikki ovat kokolailla samanarvoisia ruokasienenä.

Share this post