Mustatorvisieni – Craterellus cornucopioides

Mustatorvisieni on suosittu sieni Suomessa
TuntomerkitMustatorvisieni on torvimainen sieni
TorvimainenMustatorvisieni on tötterömäinen, musta sieni, joka kasvaa 5-12 cm korkuiseksi ja 3-8 cm leveäksi. Sienen suppilomainen, heltaton lakki jatkuu ilman selvää rajaa onttona jalkana. Lakin ja jalan sisäpinta on pienisuomuinen, väri vaihtelee ruskeasta mustaan. Lakin reuna on nuorella sienellä ulospäin käpertynyt ja oikenee sienen vanhetessa. 
Heltaton
ItiöpölyItiöpöly on vaaleanokraa. Itiöt sienen lakin ulkopinnassa, joka on vaaleanharmaa tai -ruskea, jopa violetinsävyinen, sileä, korkeintaan hiukan ryppyinen. 
JalkaJalka on ontto, putkimainen lakin jatke, tyvestä lähtien mustuva, maatuva, sienen vanhetessa. 
MaltoMalto on tummaa, ohutta ja kiinteätä koko sienessä. 
TuoksuTuoreena heikko, hedelmäinen. Kuivattuna voimakas.
MakuTuoreena heikko, hedelmäinen. Kuivattuna voimakas.
KasvupaikkaRehevät lehdot ja tuoreet kangasmetsät ovat tämän sienen tyypillisimpiä kasvupaikkoja. Usein sammaleisten kuusikkojen ruohikkopaikoilla. Se kasvaa ryhminä rinteillä, poluilla, metsän aukkopaikoissa. Se on vaikea havaita risujen, kuolleitten lehtien ja ruohojen seasta. Mustatorvisieni on paikkauskollinen, joten sitä kannattaa etsiä seuraavanakin vuonna samoilta paikoilta. 
KasvukausiKasvuaika alkaa elokuussa ja jatkuu lokakuuhun. 
LevinneisyysSe on melko yleinen Etelä-Suomessa, pohjoisempana harvinainen. Tavattu Kemijärvellä asti.
Hyvä tietääMustatorvisieni on erityisen sopiva kuivattuna säilöttäväksi ohuen maltonsa vuoksi. Sen voi kuivata jopa lankaan pujottamalla huoneen lämmössä sienen maun siitä kärsimättä. Sienestä on kuitenkin aina perattava pois (mieluiten jo metsässä) jalan tyvi niin pitkälti kuin se on mustunut, koska se osa sienestä maistuu maatuneelta ja pilaa sieniruuan maun.

Share this post