Suppilovahvero – Cantharellus tubaeformis

Suppilovahvero on kellertävä sieni

TuntomerkitSuppilovahvero on kellertävänruskea sieni
LakkiLakki on 2-6 cm leveä, päältä kellertävänruskea tai harmaanruskea, suppilomaisesti keskeltä syvällä kuopalla, reunoilta vanhemmiten poimuttunut. 
HeltatHeltat ovat matalan poimumaiset, kellertävät, harmaankeltaiset tai harmaat, haaroittuvat ja johteisesti jalkaan kiinnittyneet. 
ItiöpölyItiöpöly on kalpean kellanvalkoista. 
JalkaJalka on ontto, pyöreä tai litistynyt, keltainen, ruskeankellertävä tai harmaankeltainen. Sammaleessa kasvaneilla yksilöillä jalka on pitempi ja paksumpi kuin aukealla maalla kasvaneilla. Joskus lakki keskeltä auki onttoon varteen kuten torvisienillä. 
MaltoMalto on ohutta, vaaleaa, kiinteätä, vanhalla sienellä venyvän sitkeää. 
TuoksuTuoksu on hiukan hapahko, suoveden hajuinen. 
MakuMaku on mieto, vetinen. 
KasvupaikkaSuppilovahvero kasvaa sammaleisissa mustikkatyypin kuusimetsissä. Runsaimmin sitä löytää pohjoiseen viettäviltä rinteiltä. 
KasvukausiAloittaa kasvunsa vasta myöhäissyksyllä ja jatkaa aina talven tuloon asti.
LevinneisyysSieni on yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa, kasvaa aina Kuusamoon asti.
Vertaa tähänKosteikkovahvero (Cantharellus lutescens) muistuttaa päältä katsottuna suppilovahveroa, mutta se on oranssinvärinen lakin alapuolelta. Sekoittamisesta ei ole haittaa, koska sienet ovat samanarvoiset ruokasieninä.
Hyvä tietääSuppilovahvero on erittäin satoisa sieni. Hyvä kaikin tavoin ruuaksi valmistettuna. Se on helppo säilöä kuivaamalla.

Share this post