Isorusokas – Calocybe gambosa

Isorusokas on Suomessa kasvava helttasieni
TuntomerkitIsorusokas on valkoinen alkukesän helttasieni 
 
LakkiLakki on 5 – 10 cm leveä, valkoinen, kellanvalkoinen tai kellanruskea, kupera, paksumaltoinen ja himmeäpintainen.
HeltatHeltat ovat valkoiset, kolotyviset ja hyvin tiheässä.
ItiöpölyItiöpöly on valkoista. 
JalkaJalka on valkoinen, tanakka, suora tai keilamainen, täyteinen. Nuorilla, kellanruskealakkisilla yksilöillä saattaa olla samalla tavalla turvonnut, suhteettoman suuri jalka, kuin nuorilla herkkutateilla ja muistuttavat niitä, ellei asiaa tarkista heltoista.
MaltoMalto on valkoista, pehmeähköä, kuin nuorilla herkkutateilla. Se on helposti leikeltävissä. Rakenne on erittäin sopivaa esim. raakasalaatteihin, siivuttamiseen kuivausta varten, yms.
TuoksuKaikissa kirjoissa sienen tuoksuksi sanotaan jauhon tuoksu. Minun nenääni sienet kylläkin tuoksuivat miedosti makealle appelsiinille, heti metsässä ja voimakkaampana kotona.
MakuMaku on erittäin miellyttävä. 
KasvupaikkaKevätkaunolakki kasvaa tavallisimmin kalkkipitoisella maalla niityillä, valoisissa lehtometsissä ja puutarhanurmikoilla. Näistä yksilöistä osa kasvoi melko varjossa kuusen alla, tosin muuten valoisassa lehdossa. 
KasvukausiKasvukausi on touko-kesäkuussa. 
LevinneisyysSuomessa laji on hyvin eteläinen ja Ahvenanmaalla jopa verraten yleinen. Ruotsissa laji on myös eteläinen. Öölannissa ja Gotlannissa se on melko yleinen. Sitä voi kuitenkin löytää vähemmän yleisenä Jämtlantiin saakka.
 
Vertaa tähänKevätkaunolakki on helppo erottaa muista sienistä, kun sen on oppinut tuntemaan. Sillä on kuitenkin matkijoitakin. Näistä Isorusokas, Entoloma sinuatum, on vaarallisin. 
Varmin eroIsorusokas on sävyltään vaalean kellanharmaa, harmaankellertävä, säteittäisviiruinen. Sen lakissa on keskellä kohouma. Heltat ovat leveät, vaalean harmaankeltaiset ja vanhana kellanpunertavat. Itiöpöly on punertavaa, mikä on varmin ero Kevätkaunolakin valkoiseen itiöpölyyn verrattuna.
Mielestäni tuoksu on kuitenkin toinen varma ero. Jonkin ajan kuluttua poimimisesta ensin jauhontuoksuiseen Isorusokkaaseen tulee sangen epämiellyttävä tuoksu.
Hyvä tietääKevätkaunolakki on yksi parhaimmista ruokasienistämme. Sääli meitä, jotka asumme niin pohjoisessa, että tämä herkku on pöydässämme harvinainen. 

Share this post