Keltavahvero – Cantharellus cibarius

Keltavahvero on kellertävä sieni

TuntomerkitKeltavahvero on kauniin keltainen sieni
LakkiLakki kasvaa 3-12 cm leveäksi. Se on suppilomainen, reunoilta poimuinen, munankeltainen. Nuorena sieni on melko tanakka ja lakin reuna tasainen, vanhemmiten lakin reuna levenee, ohenee ja poimuttuu. 
HeltatHeltat ovat lakin väriset, johteiset ja poimumaiset.
ItiöpölyItiöpöly on vaaleankellertävää. 
JalkaJalka on tukeva, lakin värinen, tyveen päin vaaleneva ja hiukan suippeneva. Lakin ja jalan välissä ei selvää rajaa.
MaltoMalto on melkein valkoista, reunoilta kellertävää, kiinteää ja kuituista. 
TuoksuTuoksu voimakas ja miellyttävä. 
MakuMaku mieto, toisinaan hiukan karvas. 
KasvupaikkaKasvaa kaikentyyppisissä harvahkoissa ja valoisissa metsissä ja metsien reunamilla. 
KasvukausiKasvu alkaa keskikesällä ja jatkuu myöhään syksyyn. 
LevinneisyysYleinen Etelä- ja Keski-Suomessa ja kasvaa paikoitellen aina Saariselälle saakka.
Vertaa tähänKeltavahveroa päältä katsottuna muistuttaa Valevahvero (Hygrophoropsis aurantiaca), jonka heltat ovat voimakkaan oranssinväriset, lakki ohutmaltoinen, lakin ja jalan raja selvä. Valevahvero ei ole myrkyllinen, mutta sitkeä ja huono ruokasieni.
Hyvä tietääKeltavahvero on turvallinen, helposti tunnistettava, satoisa ja herkullinen ruokasieni, joka ei suuremmin kerää itseensä raskasmetalleja.
Oman kokemukseni mukaan parhaat paikat ovat olleet valoisat, hieman ruohikkoiset sekametsät, joissa kasvaa paljon koivuja ja niiden seassa nuoria pihlajia. Paras satoni yhtenä päivänä on ollut n.70 litraa nuorehkoja keltavahveroita n. 100 neliömetrin alueelta edelläkuvatun tyyppiseltä paikalta elokuun loppupuolella. Myöhemmin syksyllä tuoreimmat sienet löytyvät valoisten, harvojen, myös koivuja kasvavien kuusimetsien reunoilta, koivujen lähettyviltä sammalikosta, jossa ne kasvavat hyvin kauniina ja puhtaina. Sato ei myöhäsyksyllä ole läheskään yhtä runsas. Aikaisimmillaan olen löytänyt keltavahveroita kesäkuun lopussa, valoisasta rinnekoivikosta melko paljaalta tai karikkeiselta maalta. Sieltä poimin n. 30 litraa melko laajalta alueelta.

Share this post