Keltavalmuska – Tricholoma flavovirens

Keltavalmuska on kellertävä ruskea sieni
TuntomerkitKeltavalmuska on keltainen tai ruskeankeltainen sieni
  
LAKKILakki on 7-12 cm leveä, laakean kupera, pintakelmussa keltaisella pohjalla pieniä ruskeitä suomuja, jotka saavat lakin pintavärin näyttämään ruskeammalta, keskeltä lakkia enemmän kuin reunoilta.
HELTATHeltat ovat kirkkaankeltaiset, kolotyviset.
ITIÖPÖLYItiöpöly on valkoista.
JALKAJalka keltainen, lyhyt ja tukeva.
MALTOMalto on keskeltä sientä lähes valkoista, reunoilta kellertävää.
TUOKSUTuoksu on mietoja jauhomainen.
MAKUMaku mieto ja miellyttävä.
KASVUPAIKKAKasvaa tyypillisimmillään hiekkapohjaisilla mäntykankailla, ja joskus hyvinkin karuissa paikoissa.
KASVUKAUSIKasvukausi on myöhään syksyllä, suppilovahveroiden kanssa samoihin aikoihin.
LEVINNEISYYSSieni on yleinen, vaikka ei aina kovin satoisa.
Vertaa tähänKeltavalmuskat voi sekoittaa äikävalmuskaan tai rikkivalmuskaan. Kummallakin näistä on myös kellertävät heltat.
Varmin eroMaistaminen on paras ero. Sekä rikkivalmuska että äikävalmuska ovat niin pahanmakuisia, että niitä ei maistettuaan unohda. Rikkivalmuskassa on lisäksi tosi paha haju.
Hyvä tietääKeltavalmuska on erinomainen säilöttäväksi kuivaamalla, jos sitä säilöttäväksi asti löytää. Muuten se on yksi parhaimmista ruokasienistämme. Sieni on oma suosikkini. Valitettavasti en ole koskaan löytänyt sitä suurempia määriä.
Erityistä tietoaKeltavalmuskoilla on monta tieteellistä nimeä ja ehkä niitä on yhtä monta lajia. Suomessa erotetaan omilla suomalaisilla nimillä ainakin Keltavalmuska eli Kangaskeltavalmuska, Lehtokeltavalmuska ja Kalvaskeltavalmuska. Kaikki ovat yhtä hyviä ruokasieniä.Lehtokeltavalmuska on ylläkuvattua vaaleampi ja sen lakin pinta on keltaisempi. Sieni on muutenkin hennompi, kuin tässä kuvattu sieni. Lehtokeltavalmuska kasvaa lehtipuiden, kuten haapojen läheisyydessä tai tuoreissa kuusikoissa ja aloittaa kasvunsa aikaisemmin kuin Keltavalmuska.
Katso lisäkuvia.Kalvaskeltavalmuska on myös hennompi kuin Keltavalmuska. Sen värit ovat hyvin vaaleat. Varsinkin heltat ja jalka ovat ”haalistuneet”  Keltavalmuskaan verrattuna.  Se saattaa muistuttaa Äikävalmuskaa, mutta maku on hyvä tuntomerkki, jos on epävarma muuten tunnistuksessa, Kalvaskeltavalmuska kasvaa samanlaisilla paikoilla kuin Keltavalmuska.Olen tavallisimmin löytänyt ylläkuvattuja keltavalmuskoita. Vain kerran, ollessani Tampereen sieniseuran mukana Vehoniemessä sieniretkellä, olen löytänyt keltaisempaa lajia. Se oli huomattavasti helpompaa havaita, kuin ruskeampi laji.

Share this post