Lakki on 5-13 cm leveä , vaaleanruskean harmaa, matta, aluksi kova ja kupera, mutta laakenee ja pehmenee vanhetessaan.
Pillit
Aluksi vaalea pillistö harmaantuu, punertuu ja pullistuu vanhemmiten. Sappitatin pillikerroksen hively aiheuttaa myös pillien punertumisen siltä kohdin.
Itiöpöly
Itiöpöly on vaaleanpunertavaa.
Jalka
Sappitatilla on tumma verkkokuviointi jalassa, joka on useimmiten melko hoikka verrattuna kivitatteihin.
Malto
Malto on valkoista eikä muuta väriään.
Tuoksu
Sappitatilla ei ole erityistuoksua.
Maku
Sappitatin karvas maku on kuitenkin paras tuntomerkki erottamaan se herkkutateista. Jos ei halua maistaa sientä, niin pillistön nuolaisukin riittää.
Kasvupaikka
Kasvaa lahopuiden kannoissa ja juurissa, muurahaispesissä ja karikkeella. Se on lahottaja eikä mykorritsasieni.
Kasvukausi
Levinneisyys
Sappitatti on yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa, harvinaistuu pohjoista kohti. Sitä tavataan koko Skandinavian alueella.
Vertaa tähän
Sappitatti on joskus sekoitettu herkkutatteihin, mutta karvas maku ja pillistön punertava väri ovat jalan tumman verkkokuvion lisäksi oivat tuntomerkit sen erottamiseksi.
Hyvä tietää
Sappitatin karvas maku ei häviä millään tavoin ruuaksi valmistettaessa, joten se on ruokasienenä arvoton, vaikkei olekaan myrkyllinen.
TuntomerkitMesisieni on hunajankeltainen, ruskeasuomuinen helttasieni. Mesisieniä on itse asiassa useita lajeja, joita ruokasienten poimijan on vaikea erottaa toisistaan. Tässä... read more
Tuntomerkit:
Kun olette lukeneet seuraavan kertomuksen, niin ette tämän kuvan lisäksi muuta enää tarvitsekaan tunnistaaksenne luonnossa tämän lajin.
Tästä sienestä voin... read more
TuntomerkitRusakkonuljaska on lilanruskea sieni LakkiLakki on 5-12 cm, paksu, keskeltä vähän koholla, punaruskea tai harmaanruskea. Sen pinta on kuituinen, märällä... read more
TuntomerkitMännynherkkutatti on tumman punaruskea sieniLakkiLakki on 8-20 cm leveä, tummanpunaruskea, viininpunaisen ruskea, pinnaltaan epätasainen, muhkurainen.PillitPillikerros on aluksi vaalea, sitten... read more