Sappitatti – Tylopilus felleus

Sappitatti on vaaleanruskeanharmaa sieni

TuntomerkitSappitatti on vaaleanruskeanharmaa sieni
LakkiLakki on  5-13 cm leveä , vaaleanruskean harmaa, matta, aluksi kova ja kupera, mutta laakenee ja pehmenee vanhetessaan.
PillitAluksi vaalea pillistö harmaantuu, punertuu ja pullistuu vanhemmiten. Sappitatin pillikerroksen hively aiheuttaa myös pillien punertumisen siltä kohdin.
ItiöpölyItiöpöly on vaaleanpunertavaa.
JalkaSappitatilla on tumma verkkokuviointi jalassa, joka on useimmiten melko hoikka verrattuna kivitatteihin.
MaltoMalto on valkoista eikä muuta väriään.
TuoksuSappitatilla ei ole erityistuoksua.
MakuSappitatin karvas maku on kuitenkin paras tuntomerkki erottamaan se             herkkutateista. Jos ei halua maistaa sientä, niin pillistön nuolaisukin riittää.
KasvupaikkaKasvaa lahopuiden kannoissa ja juurissa, muurahaispesissä ja karikkeella. Se on lahottaja eikä mykorritsasieni.
Kasvukausi
LevinneisyysSappitatti on yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa, harvinaistuu pohjoista kohti. Sitä tavataan koko Skandinavian alueella.
Vertaa tähänSappitatti on joskus sekoitettu herkkutatteihin, mutta karvas maku ja pillistön punertava väri ovat jalan tumman verkkokuvion lisäksi oivat tuntomerkit sen erottamiseksi.
Hyvä tietääSappitatin karvas maku ei häviä millään tavoin ruuaksi valmistettaessa, joten se on ruokasienenä arvoton, vaikkei olekaan myrkyllinen.

Share this post