Jyvästatti – Suillus granulatus

Jyvästatti on Suomessa esiintyvä pillisieni
TuntomerkitJyvästatti on vaaleanruskea pillisieni.
LakkiLakki on 2-10 cm leveä, kupera ja sileä. Sen väri vaihtelee vaaleanruskeasta punaruskeaan. Lakin pintakelmu on kosteana limainen, kuivana tahmea.
PillitPillikerros on vaaleankeltainen. Nuorella sienellä pillien aukot ovat pienet ja ainakin kostealla säällä niissä on vaaleankeltaisia nestepisaroita. Vanhalla sienellä pillikerros on likaisenkeltainen ja pillien suuaukot ovat isommat ja jonkin verran kulmikkaat.
ItiöpölyItiöpöly on oliivinruskeata.
JalkaJalka on vaaleankeltainen. Siinä ei ole rengasta. Jalan yläosassa on vaaleankeltaisia tai ruskeahkoja pieniä jyväsiä ja harvakseltaan samanlaisia nestepisaroita kuin pillistössä.
MaltoMalto on kellanvalkoista, aluksi kiinteätä, vanhemmiten pehmenevää. 
TuoksuTuoksuu miedon hedelmäiselle.
MakuMaku on mieto.
KasvupaikkaJyvästatti kasvaa havumetsissä männyn seuralaisena, mm. metsäteillä. Se viihtyy kalkkipitoisessa maassa.
KasvukausiKasvukausi on heinä-lokakuussa.
LevinneisyysMelko yleinen kalkkipitoisilla seuduilla. Eteläisessä Suomessa Etelä-Hämeeseen asti, Ruotsissa pohjoisemmassakin. Muuten harvinainen.
Vertaa tähänJyvästatti on kuin renkaaton  Voitatti (Suillus luteus). Sen voi myös sekoittaa renkaalliseen Turjantattiin (Suillus clintonianus), jolla on punaruskea lakki sekä samoin renkaalliseen Lehtikuusentattiin (Suillus grevillei), jolla on keltaisempi lakki.Kaikki mainitut sienet ovat samanarvoisia hyviä ruokasieniä, joten sekoittamisesta ei ole haittaa.
Varmin eroTurjantatti ja Lehtikuusentatti kasvavat lehtikuusen seuralaisena, Voitatti ja Jyvästatti männyn. Jyvästatilta puuttuu rengas.
Hyvä tietääNuoren Jyvästatin pintakelmu on helpointa poistaa, kun halkaisee sienen lakin pillikerroksesta pintakelmuun päin siten, että pintakelmu jää ehyeksi. Lakin puoliskot vedetään irti kelmusta keskeltä reunoille päin.

Share this post