Viiruvalmuska – Tricholoma portentosum

Viiruvalmuska muistuttaa suopavalmuskaa
TuntomerkitViiruvalmuska on harmaa, tukevatekoinen sieni
 
LAKKILakki on harmaa, 5-12 cm, säteittäisesti silkkisäikeinen. Lakin väri on pääasiallisesti grafiitinharmaa, jossa on kellertävä sävy. Lakki on laakea, nuorena keskeltä loivasti koholla
HELTATHeltat ovat kellertävän valkoiset, kolotyviset.
ITIÖPÖLYItiöpöly on valkoista.
JALKAJalka on tukeva, sileä, helttojen värinen.
MALTOMalto on valkoista tai kellahtavaa ja pehmeähköä.
TUOKSUTuoksu on jauhomainen.
MAKUMaku on mieto ja miellyttävä.
KASVUPAIKKATyypilliset kasvupaikat ovat havumetsissä. 
KASVUKAUSIKasvukausi on myöhäinen syksy.
LEVINNEISYYSViiruvalmuska on yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa, pohjoisessa satunnainen. 
Vertaa tähänHyvin samannäköinen, jauhontuoksuinen sieni on keltareunavalmuska (Tricholoma sejunctum), jolla on harmaa keltasävyinen ja viiruinen lakki ja jonka heltat ovat muuten valkoiset mutta lakin reunassa keltaiset. Keltareunavalmuskan maku on hieman karvas, eikä sitä pidetä hyvänä ruokasienenä.
Myös suopavalmuska (Tricholoma saponaceum) muistuttaa viiruvalmuskaa, mutta se on hyvin pahan makuinen ja tuoksuu suovalle. Sen malto on jalan tyvestä punertavaa.
Varmin eroMolemmat matkijat erottaa parhaiten sientä maistamalla. Viiruvalmuska on mieto ja miellyttävän makuinen, kun taas suopavalmuska on pahanmakuinen ja keltareunavalmuskan maku on karvas.
Hyvä tietääViiruvalmuska on erinomainen ruokasieni keltavalmuskan tapaan.

Viiruvalmuska lyhyesti

Viiruvalmuskaa kasvaa Lapissa asti.

Viiruvalmuskaa esiintyy Lapissa asti. Sieni kasvaa satoisimpana karuilla hiekkapohjaisilla mäntykankailla, mutta se kasvaa myös kuusen seurassa vehreemmissä metsissä, joskin siellä harvoin runsaana. Viiruvalmuskan satokausi alkaa syyskuun puolivälissä jatkuen talven kylmimpiin pakkasiin asti.

Sientä voidaan käyttää myös ruokasienenä, sillä viiruvamuskalla on jämäkkä rakenne ja sitä on helppo pureskella. Yleensä niitä sieniä, joita ei tarvitse esikäsitellä keittämällä, ei suositella huuhdeltaviksi tai lioitettaviksi, mutta viiruvalmuska on silti hyvä huuhdella juoksevan veden alla.

Share this post