Valevahvero – Hygrophoropsis aurantiaca

Valevahvero on oranssinvärinen suomalainen sieni

TuntomerkitValevahvero on oranssi sieni, joka kasvaa Suomessa.
  
LakkiLakki kasvaa 3-9 cm leveäksi. Se on ohut, oranssinpunainen, vanhemmiten haalistuva. Lakin reuna on alaskiertynyt, samettinukkainen. Pinta on kuiva ja säämiskämäinen.
HeltatHeltat ovat johteiset, lakkia tummemmat ja voimakkaamman oranssinpunaiset. Ne ovat pehmeät, tiheässä, halkihaaraiset ja kapeat.
ItiöpölyItiöpöly on heikosti kellertävää, lähes valkoista.
JalkaJalka on solakka, lakin pintaväriä tummempi.
MaltoMalto on vaalean punertavankeltaista ja sitkeää.
TuoksuEi erityistä tuoksua.
MakuMaku on mieto.
KasvupaikkaValevahvero kasvaa monenlaisissa havu- ja sekametsissä. Sitä tapaa usein valdelmikkoisilla hakkuuaukeilla. Se kasvaa lahokannoissa ja kuolleissa puunjuurissa.
KasvukausiElokuusta lokakuuhun.
LevinneisyysSitä esiintyy koko maassa, etelässä yleisempänä kuin pohjoisessa. Joinakin vuosina sitä ei tavata lainkaan, kun taas toisina vuosina se esiintyy hyvinkin runsaana.
Vertaa tähänValevahveron saattaa äkikseltään erehtyä uskomaan Keltavahveroksi (Cantharellus cibarius).
Varmin eroKääntämällä heltat esiin, paljastuu valevahvero kirkkaan oranssin värisistä heltoistaan ja ohuesta lakistaan. Keltavahveron lakki on paljon paksumpi ja tukevampi.
Hyvä tietääValevahvero ei ole myrkyllinen, mutta sitkeä ja huono ruokasieni. Sitä sanotaan voivan käyttää myös ruuaksi. Se on kuitenkin sukua pulkkosienille, jotka aiemmin olivat merkitty ruokasieniksi, mutta ovat kuitenkin aiheuttaneet kuolemaan johtaneita myrkytyksiä. Pulkkosienten myrkky on kehoon keräytyvää, ja se saattaa aiheuttaa myrkytyksen vasta, kun sientä on syöty useiden vuosien kuluessa.Siksi en kuitenkaan suosittelisi valevahveroakaan ruuaksi, etenkin kun se on sitkeä sieni.

Share this post