Kiillemustesieni – Coprinus micaceus

Kiillemustesieni on myrkyllinen sieni

Huom. Sieni sisältää antabuksen kaltaisia aineita ja aiheuttaa myrkytyksen alkoholin kanssa nautittuna. Alkoholia täytyy välttää myös pari päivää ennen ja jälkeen sienen syömisen.

TuntomerkitKiillemustesieni on punaruskeankeltainen sieni.
  
LakkiLakki on 2-4 cm leveä, munanmuotoinen, vanhana kellomainen. Sen väri vaihtelee harmaankeltaisesta ruosteenkeltaiseen. Nuorella sienellä on lakin pinnassa pieniä kiiltäviä jyväsiä, jotka häviävät vanhemmiten. Lakin pinta on selvästi säteittäisuurteinen ja rispaantuu myöhemmin reunoistaan. 
HeltatHeltat ovat hyvin tiheässä, ohuet, mutta leveät. Ne ovat ensin kellanvalkoiset, mutta itiöiden kypsyessä muuttuvat harmaanruskeiksi, myöhemmin mustiksi. Ne eivät sula musteeksi yhtä täydellisesti kuin suomumustesienellä ja harmaamustesienellä. 
ItiöpölyItiöpöly on mustanruskeaa. 
JalkaJalka on valkoinen, renkaaton, ontto ja silkkisäikeinen. 
MaltoMalto on vaalea, haurasta ja lakissa hyvin ohutta. 
TuoksuMieto.
MakuMieto.
KasvupaikkaKiillemustesieni kasvaa kimppuina lahopuulla. Usein se näyttää kasvavan maassa, mutta silloinkin se saa ravintonsa lahoavista puunjätteistä.
KasvukausiKasvukausi on pitkä, keväästä syysmyöhään.
LevinneisyysYleinen Etelä- ja Keski-Suomessa, pohjoisessa harvinaisempi. Sitä esiintyy koko Skandinaaviassa.
Hyvä tietääKiillemustesieni on syötävä, joskaan ei erityisen herkullinen. Siinä on samanlaisia antabuksen tavoin vaikuttavia aineita kuten harmaamustesienessäkin, joten se aiheuttaa myrkytysoireita alkoholin kanssa käytettynä. 

Share this post