Korallihaarakas – Clavulina cristata

Korallihaarakas on valkohaarainen sieni

TuntomerkitKorallihaarakas on valkoinen haaroittuva sieni 
 
ItiöemäItiöemä on pienikokoinen, 2- 7 cm korkea, nuorena valkoinen, vanhemmiten likaisenvalkoinen, kellertävä tai harmahtava. Se haaroo säännöttömästi, joskus vain vähän, toisinaan tiheäksi pensaikoksi.
Haarat ovat maltoisia, vähän litistyneitä, ja niiden kärki on kampamaisesti haaroittunut pieniksi piikeiksi. Joskus haarat ovat tylppiä.
ItiöpölyItiöpöly on valkoista.Itiöt muodostuvat suoraan haarojen ulkopintaan.
JalkaJalka on lyhyt, valkoinen ja tyvestä nukkainen.
MaltoMalto on valkoista, vanhempana melko sitkeää.
TuoksuSieni tuoksuu miellyttävälle.
MakuSen maku on mieto, vanhemmiten karvas.
KasvupaikkaKorallihaarakas kasvaa sekä havu- että lehtimetsissä, usein  ruohikkoisilla aukkopaikoilla, mutta myös matalassa sammalessa. Se kasvaa pieninä tupsuina, useimmiten suurin joukoin samalla paikalla.
KasvukausiSen kasvuaika on syksy, elo-lokakuussa.
LevinneisyysKorallihaarakas on yleinen niin Suomessa kuin Ruotsissakin.
 
Vertaa tähänKorallihaarakas muistuttaa niin kasvutavaltaan ja -paikoiltaan kuin ulkonäöltäänkin Anishaarakasta, Ramaria gracilis.
Varmin eroAnishaarakas tuoksuu nimensä mukaisesti anikselle ja on vähemmän yleinen kuin Korallihaarakas.
Hyvä tietääOlen maistanut kerran Anishaarakasta ja se oli ainakin minun mielestäni erinomaisen makuinen pannulla paistettuna. Aivan yhtä hyväksi en sanoisi Korallihaarakasta.
 Minulla ei ole tietoa Anishaarakkaan syötävyydestä. Poimin sen monta vuotta sitten Korallihaarakkaana, mutta muistan tuoksun erityisesti ja ihmettelin, miksei siitä sanottu kirjassa mitään. En kuitenkaan kuollut, enkä sairastunut, vaikka söinkin melko reilun annoksen, joten kamalan myrkyllinen se ei voi olla.

Share this post