Voitatti – Suillus luteus

Voitatti on sieni, jota esiintyy ympäri Suomea

TuntomerkitVoitatti on yleinen ruskea Suomessa kasvava sieni.
LakkiLakki on 8-15 cm leveä, väri vaihtelee vaaleanruskeasta pähkinänruskeaan, pintakelmu kosteana limainen, kuivana tahmea. 
PillitPillikerros on vaalean- tai kirkkaankeltainen, vanhalla sienellä likaisenkeltainen. Pillien aukot ovat pienet. Nuorella sienellä valkoinen suojus peittää pillit. 
ItiöpölyItiöpöly on okrankeltaista. 
JalkaJalka on likaisenvalkoinen, suhteellisen lyhyt ja tukeva, joskus hoikka ja pitempi kasvupaikasta riippuen. Kun pillien suojus irtoaa lakin reunasta, jää se renkaaksi jalkaan kuihtuen lopulta tummaksi raidaksi jalan ympärille. Renkaan yläpuolella jalassa on keltaisella pohjalla pieniä ruskeita pilkkuja. 
MaltoMalto on voinkeltaista ja melko pian pehmenevää. 
TuoksuVoitatti tuoksuu miedon hedelmäiselle.
MakuMaku on hieman hapan. 
KasvupaikkaVoitatti kasvaa kuivilla kankailla, teiden varsilla, pihoissa, ojien reunoilla ja erityisesti vanhoilla nurmettuneilla käyttämättömillä metsäteillä. Se on männyn mykorritsasieni.
KasvukausiKasvukausi on heinä-lokakuussa.
LevinneisyysYleinen koko maassa. 
Vertaa tähänVoitattia lähimmin muistuttaa  Jyvästatti (Suillus granulatus), mutta siltä puuttuu rengas jalasta ja jalan yläosassa on aluksi kellanvalkoisia, myöhemmin likaisenkeltaisia pieniä jyväsiä ja harvakseltaan samanlaisia eritepisaroita kuin pilleissä.
Voitatin voi sekoittaa myös Turjantattiin (Suillus clintonianus), jolla on punaruskea lakki sekä Lehtikuusentattiin (Suillus grevillei), jolla on keltaisempi lakki.  Molemmilla näillä on ohuempi ja pitempi jalka, sekä jalan rengas on huomattavasti pienempi.Kaikki mainitut sienet ovat samanarvoisia hyviä ruokasieniä, joten sekoittamisesta ei ole haittaa.
Varmin eroTurjantatti ja Lehtikuusentatti kasvavat lehtikuusen seuralaisena, Voitatti männyn. Jyvästatilta puuttuu rengas.
Hyvä tietääVoitatti kerää itseensä raskasmetalleja. Älä poimi niitä vilkasliikenteisiltä paikoilta.
Voitatin pintakelmu on helpointa poistaa, kun halkaisee sienen lakin pillikerroksesta pintakelmuun päin siten, että pintakelmu jää ehyeksi. Lakin puoliskot vedetään irti kelmusta keskeltä reunoille päin.

Share this post