Paranvoi – Limasieni liikkuu – Fuligo septica
Paranvoi kuuluu Limasieniin ( Myxomycetes).
Marja Härkönen kirjoittaa Sienestäjän tietokirjassa (Valitut Palat) limasienistä näin:
”Kaikkialla Suomen metsissä elää limasienien hiljainen joukko huomaamatonta elämäänsä. Vain harvoin ne näyttäytyvät luonnossa liikkujalle, mutta silloin ne yleensä herättävät hämmästystä, kuten kannossa kasvava paranvoi. Paranvoi on limasienistä kookkaimpia, pienimpiä ei näe ilman suurennuslasia. ……
Paitsi nimeä Myxomycetes (= limasienet) on tästä eliöryhmästä käytetty myös nimeä Mycotozoa (= limaeläimet). Kun käymme läpi limasienen elämänvaiheet, huomaamme, että kumpikin nimi on perusteltavissa.”
Tällä ”eläimellisellä” nimellä viitataan limasienten kykyyn liikkua paikasta toiseen tietyssä elämänvaiheessaan. Siihen eivät kasvit eivätkä sienet pysty. Siksi käytän myös eräästä toiseen ryhmään kuuluvasta sienestä nimeä ”Tuhatjalka” (Stemonitis axifera), koska se liikkuu ”kimppuna” kuten limasienet massana. Tämän sienen asemaa en tiedä. Ehkä sekin kuuluu limasieniin. Olen sen kuvannut kahdessa eri elämän vaiheessa, löytänyt muualta Internetistä sille nimen, mutta en ole löytänyt kirjaa, josta olisin saanut enemmän valistusta asiaan.
Toinen tähän ryhmään kuuluva, suomalaisella nimellä tunnettu limasieni on Sudenmaito, Lycogala epidendrum.
Kolmannelle tämän ryhmän sienelle, Mucilago spongiosa, ovat ruotsalaiset antaneet oman nimen, Jordspot, joka suomenettuna olisi ”Maaräkä”.
Tästä sieniryhmästä tunnetaan noin 150 lajia, joista suurin osa on hyvin pieniä. Tietämykseni näistä sienistä on olematon, mutta ryhmä on alkanut kiinnostaa minua, koska olen löytänyt niin monenvärisiä limakoita metsistä.
Vielä en ole siinä vaiheessa, että alkaisin tutustua niihin paremmin, koska ensiksi täytyisi hankkia oikein hyvä mikroskooppi ja sitten parempi kamera. Se on selvä, että niiden kuvaaminen olisi myös mielenkiintoista, mutta siihen ei tavallinen kamera riitä, kuin niiden osalta, joista löytää riittävän ison limakon tai epäkypsän, limaisen itiöpesäkkeen. Katso kokoelmakuvaa. Koska näiden väri riippuu niiden ravinnosta, niin niitä ei varmaksi voi tunnistaa muuta kuin mikroskoopilla, jolloin ne ovat valmiina itiöpesäkkeinä. Kuitenkin on vaikea uskoa, että kaikki kuvassani esiintyvät olisivat paranvoin eri muotoja. Jokin tuntomerkki tai vihje täytyy tulla limakkovaiheestakin… luulen.