Rusakkonuljaska – Chroogomphus rutilus

Rusakkonuljaska on suomalainen sieni

TuntomerkitRusakkonuljaska on lilanruskea sieni
  
LakkiLakki on 5-12 cm, paksu, keskeltä vähän koholla, punaruskea tai harmaanruskea. Sen pinta on kuituinen, märällä säällä tahmea, mutta ei koskaan limainen.
HeltatHeltat ovat paksut, johteiset ja vahamaiset, nuorina ruusunpunertavat tai punaruskeat, itiöiden kypsyttyä tummemman harmaat, jopa mustanharmaat.
ItiöpölyItiöpöly on mustaa. 
JalkaJalka on pitkä, usein mutkainen, likaisenkellanruskea, tyveä kohti suippeneva. Sen pinta on silkkikuituinen. Nuorella sienellä jalan kuitukerros jatkuu lakin lakin reunaan ja suojaa kehittyviä helttoja. Suojuksen irrottua siitä jää joskus jalkaan vähäinen rengas, jonka kypsyvät itiöt värjäävät mustaksi.
MaltoMalto on punaisenkeltaista, jalan tyvessä sahraminkeltaista. 
TuoksuErityistä tuoksua ei erotettavissa. 
MakuMaku on mieto. 
KasvupaikkaViihtyy mäntymetsissä. Rusakkonuljaska on männyn seuralainen. Se kasvaa yksitellen siellä täällä eikä ole erityisen satoisa.
KasvukausiSyksyllä elokuusta lokakuuhun.
LevinneisyysJokseenkin yleinen koko männyn levinneisyysalueella.
Vertaa tähänRusakkonuljaska on helppo tunnistaa. Sen voi kuitenkin sekoittaa epähuomiossa ruskeisiin vahakkaisiin paksujen vahamaisten helttojensa vuoksi.
Punanuljaska (Gomphidius roseus) saattaa päältä päin muistuttaa Rusakkonuljaskaa.
Varmin eroVahakkaiden itiöpöly on valkoista, rusakkonuljaskan mustaa.
Punanuljaskalla on ruusunpunainen lakki ja valkoiset tai vaaleat heltat. Punanuljaska kasvaa yleensä Nummitattien (Suillus bovinus) joukossa.
Hyvä tietääRusakkonuljaska on hyvänmakuinen ruokasieni, joka kypsennettäessä värjäytyy punajuuren väriseksi.

Share this post