Herkkutatti – Boletus edulis

Herkkutatti on iso ja mehukas ruokasieni

TuntomerkitHerkkutatti on ruskea, kookas sieni
 
LakkiLakki kasvaa 12-25, jopa 30 cm leveäksi. Sen väri vaihtelee vaaleanruskeasta taatelinruskeaan saaden joskus punaruskean sävyn. Lakin pintakelmu lähtee helposti irti.
PillitPillit ovat aluksi vaaleanharmaat, lähes valkoiset, sitten keltaiset ja vanhoilla sienillä vihreänkeltaiset.
ItiöpölyItiöpöly on oliivinruskeaa.
JalkaJalka on paksu, tynnyrimäinen, mutta saattaa olla myös tasapaksu ja kapeampi. Jalan pinnan vaaleampi verkkokuviointi näkyy selvimmin jalan yläosassa.
MaltoMalto on valkoista, paksua, aluksi kovaa, vanhemmiten pehmenevää. Se ei värjäänny kosketuksesta. 
TuoksuMieto.
MakuMieto.
KasvupaikkaTyypilliset kasvupaikat ovat monenlaiset tuoreet metsät, metsänreunat ja ojitusten reunat. 
KasvukausiSe saattaa sateisena kesänä aloittaa kasvunsa jo kesäkuussa, mutta tavallisin satokausi alkaa heinäkuussa.
LevinneisyysHerkkutatti on yleinen koko maassa tunturivyöhykettä lukuunottamatta. 
Se on yksi maapallon eniten levinneistä sienilajeista.
Minulla on herkkutateille oma nimi, ”limppu”, koska kookkaiksi kasvaneet herkkutattien ja männynherkkutattien lakit muistuttavat suuresti, niin muodoiltaan kuin kooltaankin, limpuiksi leivottuja, enempi tai vähempi paistettuja sekahiivaleipiä.
Vertaa tähänSappitatti (Tylopilus felleus) muistuttaa herkkutatteja, mutta sillä on tumma verkkokuviointi jalassa ja sen aluksi vaalea pillistö punertuu ja pullistuu vanhemmiten.
Varmin eroSappitatin karvas maku on kuitenkin paras tuntomerkki erottamaan se herkkutateista. Jos ei halua maistaa sientä, niin pillien nuolaisu riittää. Painallus sappitatin pillikerrokseen aiheuttaa pillien punertumisen siltä kohdin.
Hyvä tietääHerkkutatti on niin satoisa sieni, että kannattaa poimia ruuaksi vain ne yksilöt, joiden malto on vielä kova. Herkkutatit on paras säilöä kuivaamalla. Niiden maku vain paranee ja voimistuu kuivaamisesta.

Share this post