Punakärpässieni – Amanita muscaria

Punakärpässieni on punainen kärpässieni

TuntomerkitPunakärpässieni on myrkyllinen punainen kärpässieni.
 
LakkiLakki kasvaa 8-18 cm leveäksi. Se on nuorena kupera, myöhemmin kellomainen. Lakin pintakelmun väri on kirkkaan punainen, haalistuu vanhemminen jopa vaalean kellertäväksi. Lakin pinnalla on runsaasti valkoisia laikkuja, jotka ovat jäänteitä nuorta sientä peittäneestä suojuksesta. Joskus sieni voi olla laikuton, kun irtonaiset suojuksenjätteet ovat liukuneet lakilta pois. 
HeltatHeltat ovat pysyvän valkoiset, irtotyviset. 
ItiöpölyItiöpöly on valkoista.
JalkaJalka on valkoinen. Siinä on suuri, riippuva, uurteeton rengas. Jalan tyvi on mukulamaisesti laajentunut ja suojuksen jätteet muodostavat siihen pienisuomuisia vyöhykkeitä. 
Punakärpässieneltä puuttuu kärpässienille tyypillinen tuppi.
MaltoMalta on valkoista, pintakelmun alla kellertävää. 
TuoksuTuoksu on heikko. 
MakuMaku heikko.
KasvupaikkaSieni viihtyy kaikenlaisilla kasvualustoilla.
KasvukausiPunakärpässieni aloittaa satonsa jo kesäkuussa.
LevinneisyysSe on yleinen koko maassa.
Vertaa tähänMeillä ei ole punakärpässientä muistuttavia sieniä.
Punakärpässieni on helppo tunnistaa. Se onkin varmasti kaikkein tunnetuin sienilajimme koristeellisuutensa vuoksi. Se tulee jo lapsena tutuksi satumaailman sienenä keltavahveroiden kanssa.Kuitenkin tämän lajin kanssa saattaa joskus joutua ymmälle, koska se saattaa useimpien kirkasväristen sienten lailla vaihdella värinsä puolesta. Punavärin tilalla voi olla aivan oranssi tai keltainen. Valkoinen suojus voi olla myös säämiskän värinen kuten jalkakin.
 
Hyvä tietääPunakärpässieni sisältää useita myrkyllisiä yhdisteitä, hermomyrkkyjä, jotka aiheuttavat mm. aistiharhoja. Afrikasta, Tansaniasta tunnetaan yksi kuolemantapaus. jonka aiheuttajana on ollut punakärpässieni.

Share this post