Suomumustesieni – Coprinus comatus

Suomumustesieni on suomuinen sieni
TuntomerkitSuomumustesieni on valkoinen suurisuomuinen sieni.
 
LakkiLakki on 5-10 cm korkea valkoinen, suurisuomuinen lieriö. Nuorena suipon munan muotoinen. Vanhemmiten lakki levittäytyy vähän ja on kellomainen. 
HeltatHeltat ovat hyvin tiheässä, ohuet, mutta leveät, aluksi valkoiset, sitten vaaleanpunertavat ja lopuksi mustat. Itiöiden kypsyessä heltat ja lakin pintakelmu muuttuvat mustaksi nesteeksi lakin alareunasta alkaen. Neste valuu maahan ja lopulta lakista on jäljellä vain pieni tappi jalan päässä.
ItiöpölyItiöpöly on mustanruskeaa. Osa siitä leviää tuulen mukana, osa valuu sulavien helttojen mukana maahan. 
JalkaJalka on ohut, suora, sileä, silkkisäikeinen ja valkoinen. Siinä on selvä irtonainen rengas, joka kuitenkin putoaa helposti pois.
MaltoMalto on valkoista, pehmeää ja haurasta, lakissa hyvin ohutta.
TuoksuMieto.
MakuMieto.
KasvupaikkaSuomumustesienet kasvavat hyvin lannoitetussa maassa. Tyypillisimpiä kasvupaikkoja ovat puistonurmikot, kompostit ja kaatopaikat. Vastaperustetuille, hyvin lannoitetuille nurmikoille niitä voi nousta satamäärin. Se on hyvin nopeakasvuinen ja sateiden jälkeen nousee aina uusia itiöemiä. 
KasvukausiSitä tavataan kesäkuusta marraskuuhun.
LevinneisyysEtelä-Suomessa se kasvaa yleisenä, pohjoisessa harvinaisena. Ruotsissa sitä tavataan vielä Piteåssa yleisenä.
Vertaa tähänSuomumustesienellä ei ole matkijoita.
Hyvä tietääSuomumustesieni on nuorena, vielä valkohelttaisena hyvä ruokasieni. Se on kypsennettevä heti poimimisen jälkeen, sillä helttojen sulaminen musteeksi on käynnissä niin kauan kuin sieni on elävä. Itiöiden kypsyminen ei lopu jääkaapissakaan. Pakastaminen esikypsentämisen jälkeen on ainoa säilytyskeino.
Kaupungeissa, joissa sieni on hyvin yleinen pihanurmikoilla, puistoissa, katujen vierustanurmikoilla, ei ole syytä kerätä suomumustesientä, sillä se kerää herkästi itseensä rakasmetalleja ja ympäristömyrkkyjä, kuten lyijyä ja kadmiumia.

Share this post