Härmämalikka – Lepista nebularis

Härmämalikka on harmahtava helttasieni

TuntomerkitHärmämalikka on harmaa, härmäpintainen helttasieni
 
LakkiLakki on 7- 15 (- 25) cm leveä, harmaa, keskeltä yleensä tummempi, vaalean härmän peittämä. Aluksi lakki on kupera, mutta laakenee vanhemmiten.
HeltatHeltat ovat kellanvalkoiset, tiheässä ja ne ovat vähemmän tai enemmän johteisesti jalkaan liittyneet.
ItiöpölyItiöpöly on kermankellertävää.
JalkaJalka on tanakka, täyteinen ja lakin värinen tai vaaleampi.
MaltoMalto on valkoista.
TuoksuTuoksu makeahko vivahtaen nauriille tai lantulle.
MakuMaku tuoksun kaltainen.
KasvupaikkaHärmämalikka kasvaa niin lehti- kuin havumetsissäkin, mieluiten viljavassa maassa. Se kasvaa myös puistoissa, puutarhoissa, komposteissa ja lehtikasoissa. Kaikki kuvaamani Härmämalikat kasvoivat multaantuneessa maassa kuusten lähellä. 
KasvukausiKasvukausi on myöhäinen, syyskuusta marraskuun loppuun.
LevinneisyysLaji on levinnyt koko Skandinaaviaan Suomen ja Norjan pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Lapissa se on muutenkin harvinainen.
 
Vertaa tähänHärmämalikan voi sekoittaa joskus Nuijamalikkaan, Clitocybe clavipes. 
Varmin eroNuijamalin jalka on kuitenkin yleensä niin selvästi nuijamainen, ettei sekaannusta synny. Paras tuntomerkki lienee mallon rakenteessa. Härmämalikka on tukevamaltoinen, Nuijamalikka pehmeämaltoinen.
Hyvä tietääHärmämalikkaa pidetään hyvänä ruokasienenä ja sitä suositellaan säilöttäväksi pakastamalla tai kuivaamalla. Joissakin keskieurooppalaisissa kirjoissa on suositeltu syötäväksi vain nuoria yksilöitä, koska vanhemmista saattaa aiheutua vatsanväänteitä. Ryöpätyistä sienistä ei vatsavaivoja pitäisi syntyä. Omalta kohdaltani en ole erityisemmin tämän lajin suosija. En ole saanut vatsanväänteitäkään, mutta jotakin siinä on, etten ole siihen mieltynyt.
 Härmämalikka muodostaa usein suuria noidankehiä. Eräs löydökseni käsitti  monta kymmentä yksilöä suurena renkaana metsään kasattujen kuusenhakojen ympärillä ja niiden seassakin. (Kts. kuva lisäsivulla.) Lakit olivat yleensä 18 – 22 cm leveitä. Melkein vieressä oli pienempi noidankehä, joka muodostui toisesta maukkaasta rusomalikasta, Sinivalmuskasta, Lepista nuda.

Share this post