Kosteikkovahvero – Cantharellus lutescens

Kosteikkovahvero on oranssi torvisieni

TuntomerkitKosteikkovahvero on päältä kellanruskea, alta oranssi torvimainen sieni. 
LakkiLakki on 2-6 cm leveä, torvimainen, reunoilta poimuinen, päältä kellanruskea muistuttaen suppilovahveroa, alta vaalean tai kirkkaan oranssinkeltainen kuten jalkakin. 
HeltatHeltaton. Lakin ulkopinta heikosti poimuinen, lähes sileä. 
ItiöpölyItiöpöly on vaaleaa, kellanvalkoista
JalkaJalka on ontto. 
MaltoMalto on hyvin ohutta. 
TuoksuTuoksu on  makea. 
MakuMaku on mieto. 
KasvupaikkaKasvaa kosteissa sammalikoissa rehevissä kuusi- ja korpimetsissä, useimmin lettosoiden laiteilla, mieluiten kalkkipitoisella alustalla. 
KasvukausiKasvu alkaa usein jo elokuussa ja on suppilovahveroa aikaisempi. 
LevinneisyysKasvaa verraten harvinaisena aina Pohjois-Suomeen asti.
Vertaa tähänKosteikkovahvero päältä katsottuna muistuttaa suppilovahveroa (Cantharellus tubaeformis), jolla lakin alapinta ja jalka ovat vaalean, usein ruskeankeltaiset. Kosteikkovahverolla ne ovat vaalean tai kirkkaan oranssit. Sienet ovat ravinnollisesti samanarvoiset eikä niiden sekoittamisesta ole haittaa.
Hyvä tietääJos tunnistaa suppilovahveron, niin tunnistaa tämänkin sienen. Sen erottaa myös helposti Suppilovahverosta oranssin värinsä vuoksi.
Olen löytänyt kosteikkovahveroa hyvin kosteasta, rehevästä ja valoisasta kuusimetsän reunasta. Tällaiselta paikalta löysin niitä eräänä vuonna n. 9 litraa. Jonkin verran olen tavannut niitä myös suon reunoilta sekä metsälampia kiertäviltä poluilta ja niiden reunamilta. Yhteistä kaikille paikoille on ollut, että niissä on kasvanut myös kosteikkokasveja.

Share this post