Pikkurousku – Lactarius tabidus

Pikkurousku on pieni Suomessa esiintyvä helttasieni

Tuntomerkit Pikkurousku on pieni okranruskea helttasieni
 
LakkiLakki on 2- 6 cm leveä, vaalean kellanruskea, vaalea punakellertävän ruskea, kuivana himmeä mutta kostealla hieman kiiltävä. Se on vyöhykkeetön, nuorena nipukallinen ja reunoistaan sisäänkiertynyt, mutta laakenee vanhemmiten ja painuu lopulta lähes suppilomaiseksi. Lakin pinta on huokoinen.
HeltatHeltat hieman johteiset, tiheässä, vaaleat, hieman kellertävän ruskeat, okrankellertävät, jonkin verran punertavaan vivahtavat..
ItiöpölyItiöpöly on vaalean kermankellertävää, heikosti lohenpunavivahteinen.
JalkaJalka on ohut, lakin värinen alaosastaan enemmän oranssiin vivahtava, ontto ja hauras. Se kapenee enemmän tai vähemmän lakkia kohden. 
MaltoMalto on haurasta, vaalean okrankellertävää. Maitiaisneste vetisen valkoista. Tippa maitiaisnestettä valkoisessa nenäliinassa muuttuu hitaasti kellertäväksi.
TuoksuTuoksu on mieto, ei selkeää ominaistuoksua. 
MakuMaku on mieto, vain jälkimaku saattaa tuntua lievästi karvaalta.
KasvupaikkaPikkurousku kasvaa  sekä havupuitten että koivun seuralaisena monenlaisilla tuoreilla kasvupaikoilla kuten hakamailla, rantapensaikoissa ja korpisoiden reunoilla.
KasvukausiAloittaa kasvunsa jo keskikesällä ja kasvaa aina syksyyn asti. 
LevinneisyysYleinen sekä Suomessa että Ruotsissa.
 
Vertaa tähänPienikokoisia ruskeita rouskuja on monia lajeja. Joitakin niistä, esim. Rutarouskua (Lactarius lacunarum)  ja Rahkarouskua (Lactarius sphagneti), on sienitutkijankin vaikea erottaa pikkurouskusta, ja niiden levinneisyyttä Suomessa vasta tutkitaan (v. 1997). 
Myös Oranssirousku (Lactarius aurantiacus syn. L.mitissimus) on pienikokoinen ja muistuttaa pikkurouskua, mutta on sitä voimakkaamman värinen, oranssi ja levinneisyydeltään eteläisempi.
Hyvä tietääKaikki mainitut sienet ovat hyviä, mietoja ruokasieniä.
Pikkurousku on miellyttävän makuinen ja niin mieto, että kelpaa ruuanvalmistukseen ilman ryöppäystä. Siitä huolimatta on se saanut vain yhden tähden pienen kokonsa ja ohuen maltonsa vuoksi. Sitä joutuu keräämään paljon, jotta sitä riittää säilöttäväksi  tai edes ateriaksi asti.

Share this post