Männynleppärousku – Lactarius deliciosu

Männynleppärousku on tunnettu suomalainen sieni

TuntomerkitMännynleppärousku on harmaanoranssi helttasieni 
 
LakkiLakki on 5 – 15 cm leveä, harmahtavan oranssinkellertävä ja sileä. Siinä on harvakseltaan pohjaväriä tummempia kehiä tai laikkuja, vanhemmiten vihertäviä laikkuja. Se on ensin kupera, mutta laakenee sitten ja keskusta painuu kuopalle. 
HeltatHeltat ovat tasatyviset tai hieman johteiset, porkkanan väriset. Niihin tulee vahingoitettaessa vihreää sävyä. 
ItiöpölyItiöpöly on vaalean okrankeltaista. 
JalkaJalka on ontto, tyveä kohti suippeneva, usein melko lyhyt, porkkanan värinen. Siinä on  pohjaväriä tummempia kuoppia.
MaltoMalto on vaaleaa, pinnan läheltä porkkanan väristä, paikoin vihertävää. Maitiaisneste on oranssin väristä, muuttuu kuivuessaan ensin oranssiksi, sitten keltaiseksi ja lopulta vihreäksi. 
TuoksuSienen tuoksu on mieto ja makeahko. 
MakuMaku on mieto mieto eikä siihen tule karvasta jälkimakua. 
KasvupaikkaMännynleppärousku on männyn juurisieni. Se on kalkkimaata suosiva eikä viihdy karuilla kasvupaikoilla. Siksi sitä ei tavata kaikkialla männyn leviämisalueilla. 
Kasvukausi
LevinneisyysSuomessa laji on melko harvinainen. Sitä tavataan sieltä täältä Kuusamoon asti. Ruotsissa laji on melko yleinen kalkkipitoisilla alueilla, muuten se on harvinainen.
 
Vertaa tähänMännynleppärouskun saattaa sekoittaa Kuusenleppärouskuun (Lactarius deterrimus), mutta ruokasienten poimijalle sillä ei ole merkitystä.
Varmin eroKuusenleppärouskun maitiaisneste muuttuu viininpunaisen kautta vihreäksi. 
Hyvä tietääLeppärouskujen leppä-sana ei tarkoita leppäpuuta, vaan muinaissuomalaista synonyymisanaa verelle. Se tulee kuoritun lepänoksan oranssista väristä. 

Leppärouskujen käyttäminen ruokana aiheuttaa virtsan värjäytymisen punaiseksi, mutta ilmiö on vaaraton.

Share this post