Perheen luontoloma – säästöillä vai rahoituksella
Luontonetti2022-10-29T06:37:09+03:00Luonnossa retkeily kasvoi räjähdysmäisesti varsinkin korona-aikana. Lenkkipolut olivat täynnä lenkkeilijöitä, jotka hakivat luonnon rauhaa sekä tilaa hengittää maskien takaa hengittämisen sijasta. Varsinkin suurempien kaupunkien, kuten Helsingin luonnonsuojelualueet olivat täynnä väkeä varsinkin kauniina viikonloppuina.
Onkin mahtavaa, että korona-aika on auttanut ihmisiä löytämään luonnon sekä siellä rauhoittumisen uudelleen. Valitettavan usea saatamme kasvaa melko eri suuntaan sieltä metsässä istuvasta lapsesta aikuiseksi asfalttiviidakon keskelle.
Myös syksyn upea ruska sekä tuleva talvi ovat herättäneet retkeilijöiden reissuhaluja, kun ilmat eivät enää ole liian kuumia lapsenkin kanssa tehtäviin retkiin. Moni miettiikin sitä, mikä olisi paras keino rahoittaa luontoloma?
Säästöt monella tiukassa
LähiTapiolan teettämässä kyselyssä tuli ilmi, että suomalaiset haluavat käyttää kesälomareissullaan rahaa keskimäärin 1040 euroa. Mediaani budjetista oli 700 euroa, jolloin siis puolet aikovat käyttää rahaa sitä enemmän tai vähemmän.
Mielekkäin ajatus monella perheellä on, että luontoreissun saisi rahoitettua omilla säästöillä. Säästäminen on korostunut varsinkin nyt maailmaa heittelevän inflaation kourissa, sillä ihmiset pelkäävät käyttää rahaa.
Se onkin todella viisasta, jos kaikkien pakollisten menojen jälkeen säästäminen on vaihtoehtona. Kaikilla ei nimittäin välttämättä ole kaivaa tarpeeksi kuvetta, jotta rahaa riittäisi myös säästöön asti – ainakaan niin paljoa, mitä haaveilisi.
Onneksi osalla perheistä se kuitenkin on mahdollista ja jo muutamalla sadalla eurollakin voi saada tarjottua perheelleen jo oivan lomamatkan, budjetoinnista ja muusta kokonaisuudesta tietysti myös riippuen.
Onko luonnossa liikkuminen ilmaista?
Itse kävelyhän luonnossa on ilmaista, jos jalkojen kunto vain antaa myöten. Luontopolut sekä vaellusreitit ovat jokamiehenoikeuksilla kaikkien käytettävissä ja tuhannet suomalaiset sekä myös ulkomaalaiset ovat vuosittain kiitollisia tästä mahdollisuudesta.
Se mikä luontoretkillä maksaa mitataan yleensä retkeilypaikalle saapumisessa sekä syömisessä ja mahdollisessa yöpymisessä. Suomalaisista tehdyn tutkimuksen mukaan 96% aikuisväestöstä harrastaa ulkoilua. Kävelyä luonnossa harrastaa puolestaan noin 80% suomalaisista.
Vuonna 2021 Metsähallituksen tilastojen muokaan suojelualueiden kokonaiskäyntimäärä oli suunnilleen 8,5 miljoonaa käyntiä. Sen lisäksi retkeily vaikutti positiivisesti Suomen talouteen, sillä vaikutus paikallistalouteen oli lähes 310,3 miljoonaa ja työllisyysvaikutus puolestaan 2 452 henkilötyövuotta.
Loma yhä useammin rahoituksella
Luonnossa liikkuminen on siis suomalaisten yksi ylivoimaisesti suosituimmista harrastusmuodoista. Monelle se on henkireikä hektisen arjen keskellä ja, koska olemme myös lemmikkikansaa, on lemmikkien ja varsinkin koirien mukaan ottaminen meille perheinä tärkeää.
Jos aikoo tehdä pidemmänkin retkeilyreissun, ei retkeily ole täysin ilmaista. Ajaminen retkeilypaikalle, rinkat, retkeilyvaatteet, mahdolliset teltat, kokkaustarvikkeet ja retkievät vievät rahaa siinä missä muukin reissaaminen. Helpoin ja suosituin tapa retkipaikoille menemisessä on autolla meneminen.
Siksi vakuudeton laina on ollut hyvänä vaihtoehtona auttamaan monien perheiden retkeilyreissua, jolloin koko reissua ei ole tarvinnut kokea täysin teltassa yöpyen tai puuroa syöden, vaan mukaan on saattanut valita valmiita retkieväitä tai retkeilyn päätteeksi yöpyä jossain mukavassa hotellissa tai hostellissa verestämässä ihania retkeilymuistoja.
Uskaltaako luontolomalle lähteä pienellä budjetilla?
Luontolomalle uskaltaa lähteä pienellä budjetilla, mutta koska luonnon keskellä piilee aina omat riskinsä, on ylimääräistä rahaa hyvä olla ihan jo varmuuden vuoksi. Vaikka Suomen metsä on varsin turvallinen ympäristö, piilee sielläkin tiettyjä vaaroja ja silloin on hyvä olla ylimääräistä kuvetta taskussa.
Rahasta ei kuitenkaan kannata ottaa liikaa stressiä ja myös majoituspaikat voi valita esimerkiksi siten, että majoittuessa voi olla ruoanvalmistusmahdollisuus. Lisäksi eväitä voi valmistella itse etukäteen, kuten esimerkiksi kuivata lihaa tai tehdä kerrossalaatteja termosmukiin mukavan retken varmistamiseksi. Ottakaa siis kaikki irti luonnosta ilman turhaa stressiä!