Parhaat vaellukset luonnossa lasten kanssa samalla eri kasveista oppien
Luontonetti2024-01-24T15:23:52+02:00Luonnolla on todistetusti lukuisia sekä psyykkistä että fyysistä terveyttä edistäviä vaikutuksia koko perheelle. Yhteiset luontokokemukset perheen kesken myös yhdistävät ja vahvistavat yhteenkuuluvuuden tunnetta.
Lapsille kannattaa opettaa jo pienestä pitäen luonnon monimuotoisuutta ja luonnossa liikkumisen tärkeyttä. Perheystävällinen luontovaellus on innostava tapa oppia luonnosta ja kasvistosta.
Parhaiten lapset saa innostumaan luontovaelluksesta yhdistämällä siihen seikkailullisia elementtejä ja oppimisen riemua. Parhaimmillaan luonnossa liikkuen oppiminen on mielenkiintoisempaa ja inspiroivampaa kuin koulussa tapahtuva oppiminen.
Seikkailuun valmistautuminen
Lasten kanssa vaeltaessa erityisen tärkeää on huolehtia mukavuudesta ja turvallisuudesta. Asianmukaiset varusteet ovat kaiken a ja o, minkä lisäksi reittien huolellisen suunnittelu ja eri sääolosuhteisiin varautuminen takaavat onnistuneen kokemuksen.
Mukaan tarvitaan ripaus leikkimielistä uteliaisuutta, jotta uuden oppiminen ja luonnon tutkiminen lisää rakkautta ainutlaatuista Suomen luontoa kohtaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaellus luonnossa täytyy aina toteuttaa lasten ehdoilla ja aikaa kannattaa varata erityisesti vastaantulevien luonnonihmeiden rauhalliseen tutkimiseen.
Varusteiden tärkeys vaelluksella
Lasten kanssa retkeillessä oikeanlaisten varusteiden tärkeyttä ei voida korostaa liikaa. Asianmukaiset varusteet lisäävät viihtyvyyttä ja turvallisuutta.
Vinkkejä mukaan pakattaviin varusteisiin:
- Oikeankokoiset ja maastoon sopivat kengät auttavat jaksamaan pidempään sekä ehkäisevät vahinkojen sattumista epätasaisessa maastossa
- Sopiva reppu kannattaa valita huolella, jotta kantaminen on mukavaa eikä painolastia tule pakanneeksi liikaa – lapsi ei jaksa kantaa painoonsa suhteutettuna yhtä painavaa lastia kuin aikuinen
- Vaihtovaatteita kannattaa pakata lapselle enemmän kuin aikuiselle, jotta vahinkojen sattuessa mukana on aina kuivaa ja lämmintä vaatetta
- Yön yli kestävällä matkalla mukana kannattaa olla nukahtamista helpottavia elementtejä, kuten lapselle tärkeä lelu tai satukirja
Turvallisuus luontovaelluksella
Oikeanlaiset varusteet minimoivat tapaturmien riskiä, mutta on myös muutamia muita seikkoja jotka kannattaa huomioida turvallisen retken takaamiseksi. Erityisen tärkeää on reittien suunnittelu etukäteen.
Reitin pituus kannattaa valita lapsen aikaisemman retkeilykokemuksen ja jaksamisen mukaan. Myös ikä vaikuttaa reitin valintaan, sillä alle kouluikäiset eivät useinkaan jaksa yli 7 kilometrin mittaisia vaelluksia. Erityisen vaativille vaellusreiteille kannattaa lähteä vain silloin, kun lapsella on runsaasti aikaisempaa kokemusta luonnossa liikkumisesta.
Ohjeet turvalliseen luontomatkailuun lasten kanssa:
- Suunnittele reitti huolella etukäteen
- Aloita lyhyemmistä ja vähemmän vaativista reiteistä
- Varaa vaellukselle tarpeeksi aikaa, älä aikatauluta liikaa
- Pakkaa mukaan asianmukaiset varusteet ja eväät
- Pakkaa mukaan ensiaputarvikkeita
Vaellus 1: Metsän tutkiminen – Kotimaisten puiden ja pensaiden tunnistaminen
Suomi on tunnettu tuhansista metsistään, joten suomalaisuuteen kuuluu vahvasti metsissä liikkuminen – ja loistavia retkikohteita löytyykin lähes mistä tahansa. Metsä on ympäristönä rauhoittava ja hyvinvointia lisäävä.
Eri puulajien tunnistaminen on hauska tapa oppia Suomen metsistä. Lapsen kanssa voi opetella tunnistamaan puiden iät kantojen vuosirenkaiden avulla, kiipeillä kaatuneiden puunrunkojen päällä sekä taltioida puiden lehtiä ja tuntomerkkejä luontopäiväkirjaan.
Vaellus 2: Villikukkien ihmemaa – Kukkien monimuotoisuuden tutkiminen
Suomen luonto on myös täynnä mitä mielenkiintoisempia kukkia. Kesäinen retkipäivä voi toimia opettavaisena kokemuksena, kun lapsi pääsee poimimaan kaikki uudet vastaan tulevat kukat, opettelemaan niiden tunnistamista ja taltioimaan kokemuksensa ylös.
Kukkia on mahdollista löytää mistä tahansa – metsistä, pelloilta, niityiltä ja teiden varsilta. Vaelluksen voi siis suunnitella omien toiveiden mukaisesti lähes minne tahansa.
Vaellus 3: Syötävien kasvien seikkailu – Kestävän keräilyn opettaminen
Ekologisuus ja omavaraisuus ovat suosittuja arvoja suomalaisten keskuudessa. Luonnosta löytyy runsaasti syötäviä kasveja, joiden ympärille on mahdollista suunnitella opettavainen vaellus.
Tunnetuimpia ovat tietenkin sienet ja marjat, mutta harva tietää luonnosta löytyvän myös esimerkiksi salaateiksi ja mausteiksi sopivia syötäviä kasveja. Tällaisia ovat esimerkiksi voikukat, nokkoset, monien puiden ja marjojen lehdet, apilat, juuret ja siemenet.
Lapselle on kuitenkin äärimmäisen tärkeää opettaa alusta asti tunnistamaan myös myrkylliset kasvit.
Vaellus 4: Vesistöjen ihmeet – Vesikasvien ja niiden elinympäristöjen tutkiminen
Metsien lisäksi Suomen luonto on pullollaan raikkaita vesistöjä. Monet tunnistavat vesikasveistamme esimerkiksi lumpeen ja kaislat, mutta kosteilta alueilta löytyy runsaasti tuntemattomampaakin kasvillisuutta.
Vesistöjen lähellä liikkuminen on monille lapsille erityisen jännittävää, sillä niiden läheisyydessä voi tutkia kasviston lisäksi kaloja ja vesilintuja. Vesistöihin suuntautuva seikkailu kannattaa kuitenkin tehdä jo hieman varttuneempien lasten kanssa turvallisuuden takaamiseksi.
Vaellus 5: Alppiseikkailu – Uniikin vuorikasviston tutkiminen
Suomessa ei ole kovinkaan suuria maanpinnan korkeusvaihteluja, vaikka tuntureita ja vuoria löytyykin runsaasti. Nämä sijoittuvat pääasiassa Lappiin, missä on myös hyvin omalaatuinen kasvisto.
Lappiin suuntautuva vaellusretki onkin loistava mahdollisuus tutustuttaa lapsi Suomesta löytyvän kasviston moninaisuuteen. Tuntureilla ja vuorilla sijaitseva luonto on usein karua, kesyttämätöntä ja kiehtovaa.
Luontopäiväkirjat ja dokumentointi
Lasta kannattaa kannustaa luontopäiväkirjan pitämiseen vaelluksilla: lasten kanssa voi esimerkiksi kerätä mielenkiintoisia kasveja ja dokumentoida niitä kansioon. Tämä auttaa muistamaan opittuja asioita paremmin, mutta myös kannustaa luovuuteen. Lisäksi sen avulla voi opettaa lapselle vastuullista retkeilyä luonnossa.
Myös mukava majoituspaikka luontoretkellä kasvattaa luovuutta. Kasvavat luonnontutkijat ja innostuneet luontomatkailijat voivat varata ennakkoon majoituksen Cozycozy majoituksen hakukoneesta, josta löytyvät kaikki parhaat majoitusvaihtoehdot kätevästi yhdestä paikasta.
Yhteenveto
Lasten kanssa tehdyt luontovaellukset ovat opettavaisia kokemuksia – niiden avulla voi parantaa lapsen hyvinvointia ja antaa avaimet koko loppuelämän jatkuvaan luontorakkauteen. Nuorena opitun kasvitietämyksen avulla voidaan luoda pohja pitkäaikaiselle luontoyhteydelle, sillä oppiminen luonnossa on tehokasta ja inspiroivaa.
Cozycozy majoituksen hakukone vertailee eri alueiden majoitusvaihtoehtoja, jotta perheystävällisten luontokokemusten toteuttaminen on helppoa ja vaivatonta. Hyvin suunniteltu retki takaa onnistuneen kokemuksen koko perheelle.