Internetin hiilijalanjälki: mitkä ovat verkossa olemisen ympäristövaikutukset?

Miten sosiaalisen median selailu liittyy ilmastonmuutokseen? Se saattaa tuntua abstraktilta, mutta Internetin osuus maailmanlaajuisesta sähköntarpeesta on 10 prosenttia. Ja kun yhä useammat ihmiset ympäri maailmaa saavat pääsyn nettiin, tämän prosenttiosuuden odotetaan nousevan jopa 20 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Vaikka internet onkin suuri kasvihuonepääsyjen aiheuttaja juuri sähkönkulutuksen takia, on internet myös tuonut erilaisia asioita vihreämmiksi. Netin avulla voit mennä suoraan osoitteeseen Omalaina.fi hakemaan lainaa, eikä sinun tarvitse mennä autolla jokaisen pankin konttorille erikseen.

Mitkä ovat internetin ympäristövaikutukset?

Boston Consulting Groupin tutkimuksen mukaan internet aiheuttaa noin miljardi tonnia kasvihuonekaasupäästöjä vuodessa. Se on noin 2 % maailman kokonaispäästöistä.

Toisin sanoen internetin vaikutus ilmastoon on suunnilleen verrattavissa lentoteollisuuteen, joka on vastuussa 2 prosentista maailmanlaajuisista CO2-päästöistä.

Puhumme paljon lentämisestä luopumisesta ilmastonmuutoksen vuoksi. Onko siis aika alkaa puhua myös online-ajan vähentämisestä?

Miten internet aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä?

Saattaa tuntua vaikealta painaa päähäsi, kuinka jokin, kuten Google-haku, voisi päästää hiiltä. Loppujen lopuksi meillä on tapana ajatella netin olevan olemassa ”pilvessä”, ei osana fyysistä maailmaa. Totuus on tietysti hieman monimutkaisempi. Internetin hiilijalanjälki tulee muutamasta eri lähteestä.

Ensinnäkin ne laitteet, joilla käytät Internetiä. Kannettavallasi, älypuhelimella, televisiolla ja kaikilla muilla yhdistetyillä laitteilla on hiilijalanjälki. Se tulee sekä laitteesi valmistuksesta että sen tehostamiseen käyttämästäsi sähköstä.

Sitten on kysymys kaikesta infrastruktuurista ympäri maailmaa, joka tallentaa tietomme ja pitää meidät yhteydessä. Monilla satelliiteilla, kaapeleilla ja datakeskuksilla, jotka muodostavat Internetin (ja niiden virtalähteenä käytettävän sähkön), on oma hiilijalanjälkensä.

Jokaisen verkossa tekemämme yksittäisen toiminnan hiilijalanjälki on pieni. Mutta koska yli puolet maailman väestöstä (4,9 miljardia ihmistä) on Internetin käyttäjiä, kokonaisvaikutus on todellakin melko suuri. Tarkka hiilidioksidipäästöjen määrä jokaisella hiiren napsautuksella riippuu muutamista eri tekijöistä, kuten käyttämäsi laitteen koosta, käyttämästäsi datakeskuksesta ja mikä tärkeintä, miten käyttämäsi sähkö on valmistettu.

Mitkä ovat sähköpostin ympäristövaikutukset?

Jokainen lähettämäsi sähköposti aiheuttaa keskimäärin 1 gramman hiilidioksidipäästöjä. Se on suunnilleen saman verran kuin paperiliittimen paino

Se ei kuulosta paljolta – ennen kuin ajattelet, kuinka monta sähköpostia lähetät ja vastaanotat. Tutkimuksemme mukaan työssä käyvät lähettävät keskimäärin 64 tarpeetonta sähköpostia päivässä. Kuinka monta kertaa olet lähettänyt viestin vain sanoaksesi jollekin ”Okei” tai ”Kiitos!”?

Muista, että vaikka sähköpostin hiilijalanjälki on itsessään melko pieni, tällaiset päivittäisten tottumusten muuttaminen voi olla hyväksi hyvinvoinnillemme ja auttaa meitä vähentämään internetin hiilidioksidipäästöjä.

Mitkä ovat suoratoistopalveluiden ympäristövaikutukset?

Suoratoistopalvelut on yksi suurimmista energiankuluttajista verkossa. Pelkästään Netflix ja YouTube edustavat Yhdysvalloissa yli 63 prosenttia maailmanlaajuisesta internet-liikenteestä.

Eräässä Bristolin yliopiston vuonna 2016 tekemässä tutkimuksessa arvioitiin, että YouTube-videoita katsottiin kyseisenä vuonna yli miljardi tuntia, minkä seurauksena ilmakehään vapautui 10 miljoonaa tonnia hiilidioksidia.

Mitä tulee musiikkiin, yhden kappaleen suoratoiston hiilijalanjälki on hyvin pieni. Mutta on osoitettu, että jos haluat kuunnella kappaleen yli 27 kertaa, on itse asiassa vihreämpää ostaa siitä fyysinen kopio suoratoiston sijaan.

Mitä tulee vaikutuksiin, joita meillä on yksilöinä, kappaleen tai videon suoratoisto ei ole pahin asia, jonka voimme tehdä planeetan hyväksi. Loppujen lopuksi me kaikki tarvitsemme joskus elämäämme pientä kevyttä viihdettä! Mutta kun kaikki tämä suoratoisto yhdistetään, yksilöllinen käyttäytymisemme aiheuttaa lopulta melko suuria päästöjä, joten on tärkeää olla tietoinen kokonaisvaikutuksista.

Internet on siis luonnolle hyvä sekä huono asia. Monet asiat ovat luonnolle helpompia internetin kautta, mutta toisaalta taas valtava massa on luonnolle kova paine.

Share this post