Mesisieni – Armillaria borealis

Mesisieni on kellertävä helttasieni

TuntomerkitMesisieni on hunajankeltainen, ruskeasuomuinen helttasieni. Mesisieniä on itse asiassa useita lajeja, joita ruokasienten poimijan on vaikea erottaa toisistaan. Tässä annetaan yleiset tunnistamisohjeet.
A.mellea on ennen käytetty yleisnimi kaikille meiltä löytyneille mesisienille. Nykytiedon mukaan meiltä löytyy vain pohjanmesisieni (A.borealis)
 
LakkiLakki on 5-12 cm leveä, nuorena kupera, melkein pallomainen, myöhemmin laakeneva. Lakin väri on tumman tai vaalean hunajankeltainen. Sen pinnalla on pieniä ruskeita, mustanruskeita tai keltaisia, pehmeitä suomuja.
HeltatHeltat ovat valkoiset, myöhemmin kellertyvät ja ruskeapilkkuiset. Nuoren sienen heltat ovat valkoisen suojuksen peitossa. Irrottuaan lakin reunasta jää suojus riippumaan renkaaksi jalkaan. 
ItiöpölyItiöpöly on valkoista.
JalkaJalka on melko pitkä ja tavanomaisilla lajeilla hoikka, mutta saattaa olla myös nuijamainen ja tyvestä hyvinkin paksu. Se on renkaan yläpuolelta valkoinen ja muuten vaalea, keltainen tai kellanruskea.  Se on pitkittäiskuituinen. Rengas on vaalea, vahva ja mieluiten ylöspäin kurkottunut.
MaltoMalto on kalpean kellertävää, lakissa pehmeää, jalassa puisevan kuituista ja sitkeää.
TuoksuSienen tuoksu on heikko. 
MakuMaku tuntuu miedolta. Pitempään maistettuna siinä erottuu epämiellyttävä metallimainen jälkimaku.
KasvupaikkaMesisieni kasvaa lahoavalla puuaineksella, niin havu- kuin lehtipuun. Joskus näyttää, että se kasvaa maasta, mutta tarkempi tutkimus osoittaa, että joko se kasvaa puun juurissa tai muussa maan alla olevassa puuaineksessa. Se kasvaa myös loisena elävissä puissa ja on yksi metsiemme pahimmista tuhoajista.
KasvukausiMesisieni kasvaa kesästä syksyyn asti.
LevinneisyysSe on yleinen koko Skandinaaviassa, ja se on levinnyt kaikkialle maailmaan Antarktista lukuunottamatta.
 
Vertaa tähänEniten mesisientä muistuttaa Pörhösuomuhelokkaa, Pholiota squarrosa.
Mesisieni saattaa joskus erehdyttävästi muistuttaa Koivunkatosientä, Kuehneromyces mutabilis. Mesisienen rengas on kuitenkin vaalea ja tukevasti mieluimmin ylöspäin kohottunut. Sen jalka ei ole tumma ja suomuttunut renkaan alta. Mesisienen jalka on tummempi vain tyveltä eikä aina sitäkään.
Varmin eroPörhösuomuhelokan lakin pohjaväri on kalpeankellertävä ja suomut ovat pörhössä, jalassa vastakarvaan törröttäviä.
Mesisienen itiöpöly on valkoista. Se on hyvä tuntomerkki, koska muilla yleensä lahopuilla kasvavilla ruskehtavilla, renkaallisilla sienillä on ruskea tai tumma itiöpöly. Pörhösuomuhelokalla se on ruosteenruskeaa.Koivunkantosienen rengas on tumma, ohut ja riippuva, 
Hyvä tietääMesisieni saattaa aiheuttaa heikkovatsaiselle ruuansulatushäiriöitä ja siten pahoinvointia. Useimmille kuitenkaan ei aiheudu minkäänlaisia haittoja sen syömisestä. Vain lakit käytetään.
Mesisienten syötävyydestä on nykyään ollut paljon puhetta ja monet asiantuntijat neuvovat välttämään niiden syömistä.

Share this post